Matei Boilă, nepotul lui Iuliu Maniu, a trecut la cele veşnice

 

Unul dintre foarte puţinii supravieţuitori care mai puteau depune mărturie despre o perioadă frământată şi controversată a istoriei noastre, cât şi despre demnitatea şi eroismul marelui Iuliu Maniu, s-a stins din viaţă joi, 27 august 2015.

Născut în anul 1926 la Blaj, Matei Boilă a fost un politician român, deţinut politic în timpul regimului comunist şi preot greco-catolic. A fost fiul profesorului Zaharia Boilă (în perioada interbelică titular al catedrei de Drept Constituţional la Universitatea Regele Ferdinand din Cluj) şi al Clarei Popa, fiica surorii lui Iuliu Maniu. A fost de două ori întemniţat, pentru participarea la mişcările studenţeşti anticomuniste din 1946 şi pentru faptul că, alături de fraţii săi, Ioan şi Elena Boilă, a scris un memoriu către Occident, pentru a arăta împotrivirea românilor faţă de dictatura sovietică. La insistenţele Bisericii Greco-Catolice a acceptat să fie hirotonit preot, deschizându-şi sufletul şi casa tuturor celor care au căutat îndrumare spirituală sau poate un ajutor în vorba de duh a preotului Boilă. „Credinţa nu e ceva câştigat pentru totdeauna, e mereu un efort să crezi în ceva infinit de departe de mintea ta”, le spunea părintele celor care veneau să-i ceară sfatul şi sprijinul. A fost căsătorit timp de 40 de ani cu Maria Fărcaş, având patru copii.

Matei Boilă a trăit retras, undeva la marginea Clujului, într-o casă aşezată în mijlocul unei pajişti înflorite, acolo de unde a şi plecat în marea călătorie către Dumnezeu.

Alte articole

2 Thoughts to “Matei Boilă, nepotul lui Iuliu Maniu, a trecut la cele veşnice”

  1. Ioan

    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca! A fost un Om exemplar, un crestin adevarat si un mare ROMAN!

  2. Anonim

    Odihna cea veșnică dă-o lui, Doamne și Lumina cea fără de sfârșit, să-i strălucească, să-l odihnească în Pace. Amin

Leave a Comment