Mamă şi fiu, trimişi în judecată pentru afacerea „apă în loc de motorină”

O femeie în vârstă de 40 de ani, din localitatea Ileanda, şi fiul acesteia, un adolescent de 17 ani, au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, fiind acuzaţi că au vândut mai multor persoane sute de litri de apă despre care susţineau că este motorină, la preţul de 4 lei/litru. Pentru a fi siguri de reuşită, inculpaţii ungeau capacele canistrelor cu motorină şi îşi grăbeau victimele să plece cu marfa, pe motiv că sunt urmăriţi de poliţie.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Judecătoriei Jibou, judecător Gabriela Matyus, cei doi inculpaţi au fost trimişi în judecată la data de 8 februarie a acestui an. „Inculpaţii Angelica Aurica V. şi Nicolae Raul V. au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, fiind acuzaţi că ar fi vândut mai multor persoane apă despre care susţineau că este motorină. Prejudiciul cauzat de aceştia prin desfăşurarea activităţii infracţionale este în valoare de 4.300 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit sursei citate, şapte persoane din judeţ s-au constituit părţi civile solicitând inculpaţilor restituirea prejudiciului cauzat, dar şi daune morale. Primul termen de judecată este programat a avea loc în data de 6 martie.

Urmăriţi de mai multe luni

Întreaga afacere necurată a ieşit la iveală acum 10 luni, după ce mai multe persoane s-au prezentat la poliţie acuzând că au fost înşelate de o femeie din Ileanda. Demarând cercetările, oamenii legii au stabilit că aceasta acţiona, împreună cu fiul ei, după un plan bine pus la punct.
Pentru a avea cât mai mulţi clienţi, inculpaţii au lansat zvonuri pe piaţă că au de vânzare motorină cu mult sub preţul la pompă, şi anume la doar 4 lei/litru. Persoanele care doreau să cumpere combustibil duceau canistrele acasă la Angelica V. După ce plecau clienţii, femeia le umplea cu apă dintr-un pârâu care curgea prin apropierea locuinţei, le închidea şi peste capac turna motorină, pentru a lăsa impresia că sunt pline cu combustibil. Oamenii se întorceau, plăteau şi plecat. Doar după ce ajungeau acasă constatau că înăuntru era apă. Uneori, tranzacţia avea loc în alte locaţii convenite cu clienţii şi, speriindu-i că ar putea fi prinşi de poliţişti, reuşeau să-i păcălească şi să le vândă apă în loc de motorină.
Din cercetările oamenilor legii a reieşit că femeia şi fiul acesteia îşi căutau clienţii telefonic, oferind preţiosul combustibil la preţ redus.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, femeia şi fiul ei riscă ani grei de închisoare. Pentru infracţiunea de înşelăciune, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 15 ani. Cu toate acestea, fiind cercetaţi în stare de libertate, femeia şi fiul acesteia au continuat să-şi vândă „marfa”, fără să le pese de consecinţe.

Posibil victime din mai multe judeţe

Deşi în dosarul de înşelăciunea au fost înregistrate victime din localităţi sălăjene, se pare că inculpaţii acţionau şi în judeţele învecinate. S-ar părea că sunt persoane din judeţele Maramureş şi Cluj care au căzut pradă ofertei tentante. Printre persoanele înşelate s-au numărat în special oameni din mediul rural, care deţin utilaje agricole şi care au dorit să profite de preţul atractiv.
Oamenii legii atrag atenţia cetăţenilor să nu dea curs ofertelor prea avantajoase venite din partea unor persoane care vând ilegal motorină la preţuri mici, întrucât ar putea deveni victime în cazuri de înşelăciune. „Atenţionăm cetăţenii, mai ales pe cei din mediul rural, să nu dea curs unor astfel de oferte care, oricât de tentante ar părea, sunt înşelăciuni în toată regula, întrucât canistrele oferite spre vânzare conţin apă şi nu motorină”, a precizat Tincuţa Dumuţa.
De asemenea, poliţiştii fac un apel tuturor persoanelor care au fost înşelate în acelaşi mod să se prezinte la orice unitate de poliţie pentru a depune plângere.

Alţii care au preluat modelul inculpaţilor

Chiar luna trecută, oamenii legii au prins în flagrant doi tineri de 15 şi 18 ani, tot din Ileanda, în timp ce vindeau unor sătmăreni, contra sumei de 1.200 de lei, 300 de litri de apă în loc de motorină. Aceştia acţionau, se pare, după acelaşi model întâlnit de doi consăteni. Umpleau canistrele cu apă şi ungeau capacele cu motorină, pentru a fi credibili în faţa clienţilor. Intervenţia poliţiştilor a dus la recuperarea banilor şi prinderea lor suspecţilor. Pe numele celor doi tineri au fost întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune.

Leave a Comment