Magazin alimentar de pe bulevard, închis de inspectorii sanitar veterinari

Un magazin alimentar care îşi desfăşura activitatea pe bulevardul Mihai Viteazul din municipiul Zalău a fost închis recent de inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj. Motivul? La un control desfăşurat la începutul lunii august, cu ocazia „Zilelor Zalăului”, inspectorii sanitar veterinari au interzis desfăşurarea activităţii, ca urmare a faptului că administratorul a schimbat activitatea pentru care a fost emisă autorizaţia de funcţionare. După cum a explicat doctorul veterinar Vasile Chindriş, purtător de cuvânt al DSVSA Sălaj, cu ocazia evenimentului precizat, în municipiu au fost verificate 34 de unităţii alimentare, magazine mixte şi restaurante, unde nu au fost semnalate nereguli care să impună sancţiuni contravenţionale.
Conform sursei citate, tot în această perioadă, echipele de control din cadrul DSVSA Sălaj ca urmare a unui control, aflat în plină desfăşurare la restaurantele şi pensiunile din zonele turistice sălăjene, două pensiuni au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 1.200 de lei din cauza lipsei igienei. Mai exact, în unităţile amendate s-au descoperit: utilaje şi ustensile murdare pe care agenţii economici le utlizau în unitate, nerealizarea procedurii de dezinfecţie în incinta unităţii, lipsa curăţeniei în momentul controlului, utilizarea echipamentelor murdare de către lucrători, dar şi pavimente neigenizate corespunzător. Acţiunile de control continuă în tot judeţul până la finalul lunii în curs.
Medicul veterinar Chindriş recomandă câteva reguli şi măsuri generale pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare în această perioadă de vară şi anume: aprovizionarea cu alimente numai din unităţi aflate sub control sanitar veterinar şi evitarea surselor clandestine; spălarea temeinică a mâinilor cu apă şi săpun cu o frecvenţă adecvată în funcţie de activităţile desfăşurate, dar mai ales după atingerea animalelor sau dejecţiilor de animale, a solului, înainte şi după prepararea mâncării (în special după atingerea de carne crudă, ouă în coajă); spălarea sub jet de apă cu presiune a fructelor şi legumelor proaspete; tratamentul termic corespunzător al cărnii şi a cărnii tocate înainte de consum (cel puţin 70 de grade Celsius timp de 2 minute în interiorul cărnii);depozitarea separată a cărnii proaspete de alte alimente, precum şi utilizarea de tocătoare diferite de cele folosite pentru prepararea altor alimente; fierberea laptelui proaspăt înainte de consum şi evitarea manipulării în condiţii de igienă precară a alimentelor.

One Thought to “Magazin alimentar de pe bulevard, închis de inspectorii sanitar veterinari”

  1. Anonim

    extraordinara informare! ne-ai lamurit perfect!

Leave a Comment