La Şimleu Silvaniei se dezveleşte, sâmbătă, bustul lui Corneliu Coposu

Primăria oraşului Şimleu Silvaniei în colaborare cu Fundaţia „Corneliu Coposu”, Protopiatul Greco-Catolic Şimleu Silvaniei şi Muzeul de Istorie şi Artă Zalău organizează sâmbătă, 18 octombrie 2014, activitatea „Corneliu Coposu – 100 de ani de la naştere”.

 

Evenimentul cultural va avea loc în localitatea Şimleu, începând cu ora 11 şi va include o serie de manifestări dedicate seniorului. Astfel, începând cu ora 11, la sala festivă a Primăriei va avea loc Simpozionul „Corneliu Coposu -100 de ani de la naştere” şi o prezentare a cărţilor „Monografia Familiei Coposu” şi „Jurnal din vremuri de război”, după care începând cu ora 12,30 publicul sălăjean este aşteptat la dezvelirea bustului lui Corneliu Coposu. După cum a explicat edilul de la Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş, bustul seniorului, care este amplasat în Parcul Central din localitate, a fost realizat de către sculptorul sibian Nicu Mihoc, şi dăruit oraşului Şimleu Silvaniei.
Bustul a fost realizat din praf de marmură cu ciment şi are o greutate de aproape 300 de kilograme şi un metru şi jumătate înălţime, materialele, manopera şi transportul fiind suportate de către sculptor. Artistul din Sibiu, Nicu Mihoc, şi-a manifestat intenţia ca în fiecare an să realizeze şi să doneze bustul unei personalităţi, urmând să realizeze pentru oraşul Şimleu Silvaniei şi bustul lui Iuliu Maniu, din bronz, costul materialului urmând a fi suportat de către Primăria Şimleu Silvaniei, aproximativ 3.000 de euro. „Sunt încântat că o dorinţă mai veche a şimleuanilor, aceea de a avea în localitate bustul lui Iuliu Maniu, va deveni realitate. Bustul lui Maniu va fi amplasat în centrul oraşului, iar cel al lui Corneliu Coposu, pe care l-am primit prin intermediul fundaţiei care-i poartă numele, a fost amplasat în Parcul Central şi va fi dezvelit în cursul zilei de sâmbătă”, aprecizat Ţurcaş. Referitor la costul bustului lui Iuliu Maniu, care va fi suportat din bugetul local, primarul din Şimleu a ţinut să precizeze că efortul financiar este unul rezonabil având în vedere faptul că Iuliu Maniu a fost singurul român, om politic important, născut în Şimleu Silvaniei.

Alte articole

2 Thoughts to “La Şimleu Silvaniei se dezveleşte, sâmbătă, bustul lui Corneliu Coposu”

  1. Anonim

    foarte bine ca ne-am gandit sa ne respectam si noi eroii nostri nu doar pe ai altora care stiu sa-si faca lobby si fac tot felul de evenimente de comemorare pt ai lor iar ai nostri zac in necunoastere si nepasare

  2. anonimus

    Felicitari ! O idee excelenta ! Daca cei din Consiliul Judetean ar fi cu adevarat interesati de valorile istorice, si-ar aminiti si de Casa Maniu din Badacin !Sau poate nu, ca n-a fost comunist !

Leave a Comment