La Centrul de Cultură şi Artă încep “Zilele filmului maghiar”

Festivalul Artelor “Muza Fest” continuă vineri, 2 octombrie, la Zalău. Începând cu ora 16, în Sala „Dialoguri europene” de la Centrul de Cultură și Artă al Județului (CCAJ) Sălaj va avea loc “întâlnirea” cu filmografia maghiară transilvană prin proiectul „Zilele filmului maghiar”. Este vorba despre nouă lungmetraje, peste 50 de scurtmetraje, șase documentare, proiecții de film pentru copii, precum și evenimente speciale vor avea loc în cadrul “Zilelor Filmului Maghiar” –“Filmtettfeszt 2015”, festival aflat la ediția cu numărul 15. Evenimentul organizat de Asociația clujeană “Filmtett” se va desfășura până duminică, 4 octombrie, în 12 orașe. Potrivit organizatorilor producțiile maghiare recente vor putea fi vizionate la Cluj-Napoca, care este “cartierul general” al festivalului, dar și în Oradea, Baia Mare, Bistriţa, Sibiu, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Covasna şi pentru prima dată în acest an, în Zalău și în Arad. Între lungmetrajele proiectate în cadrul festivalului se numără și “Oraşul Câinilor”’, regizat de Mundruczo Kornel, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii “Un Certain Regard” la Festivalul de Film de la Cannes. De asemenea, cinefilii vor putea viziona producția ‘Liza, zâna-vulpe’ în regia  lui Meszaros Karoly, multipremiată la festivaluri internaționale de film fantastic, precum și un recent succes de public în Ungaria – “Argo 2”.

Intrarea este liberă la toate proiecțiile și evenimentele speciale din program. Majoritatea filmelor rulează cu subtitrare în limba română sau engleză.

În categoria documentare, de neratat sunt “Sentință în Ungaria” – o producție controversată, precum și “Supraviețuire sau serviciu public? Miko Imre și Securitatea”, dar și filmele “Rană” și “Copiii lui Cain”.

Leave a Comment