A emis facturi fictive şi a prejudiciat statul cu peste 200.000 de lei

Administratorul unei firme din Zalău este trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj sub acuzaţia de evaziune fiscală în formă continuată.
Anchetatorii susţin că în perioada 4 decembrie 2009-9 septembrie 2011, inculpata Claudia Cornelia Bejat, în calitate de administrator al SC Aly Mar Trans Zalău, „a întocmit şi înregistrat în contabilitatea acestei societăţi 126 de facturi fiscale ca fiind emise de 17 firme, facturi care nu au avut la bază operaţiuni economice reale. A săvârşit, astfel, 126 acte materiale, în scopul diminuării sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de impozit pe profit şi taxă pe valoare adăugată”, se menţionează într-un comunicat de presă al Parchetului sălăjean. Potrivit sursei citate, femeia a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de 189.642 lei.
Între 1 iulie 2011 şi 27 octombrie 2012, în calitate de administrator al SC Cor&Aly Style SRL Zalău, inculpata a întocmit şi înregistrat, în mod repetat, în contabilitatea acestei societăţi comerciale, 29 facturi fiscale fictive emise în numele a şase societăţi comerciale, facturi care nu au avut la bază operaţiuni economice reale. Demersurile sale, susţin anchetatorii, au avut ca scop diminuarea sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de impozit pe profit şi taxă pe valoare adăugată, prejudiciind bugetul de stat cu 42.294 lei.
Ca urmare, prejudiciul total ajunge la 230.000 de lei.
„Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale şi sesizarea instanţei este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată în comunicat.

Leave a Comment