Józsa László, 1953.01.05. – 2020.01.25.

Ziaristul, redactorul șef al săptămânalului sălăjean Szilágyság, s-a născut la Cluj, la data de 5 ianuarie 1953. Singurul copil al părinților, tatăl tehnician radio-tv, mama educatoare, și-a făcut studiile primare și liceale la Liceul Brassai Sámuel din Cluj. După bacalaureat a fost admis la Facultatea de Teologie Protestantă din Cluj, dar la care a renunțat după trei ani de studii, și a trecut la Facultatea de Filologie din Cluj. Frecventând Cercul literarar „Gaál Gábor Kör” al studenților, a cunoscut-o pe studenta, originară din Zalău, Csiszár Zsuzsa, studentă la Facultatea de litere, cu care s-a și căsătorit în anul 1976. Dupa terminarea studiilor, soția a fost repartizată în orașul natal Zalău, ca profesoară de literatura germană și maghiară la Liceul Alesandru Papiu Ilarian, iar László a venit la Zalău, angajându-se la Intreprinderea Cinematografică Județeană Sălaj. S-a recalificat, și a devenit metrolog.
S-au implicat intens în activitatea Cercului Literar „Zilahi Kiss Károly” din Zalău, susținând nenumărate expuneri literare, studii, recenzii de cărți, dezbateri literare, vernisaje artistico-plastice. Împreuna cu membrii fondatori ai cercului, printre care și subsemnatul, au invitat reprezentanți de seamă din viața artistică, literară de la facultățile transilvănene. În toate relațiile cu cei din jurul său a manifestat o empatie deosebită, relație de prietenie, care a dăinuit până la sfârșitul vietii.
Casa lor, de pe strada Hașdeu, a fost mereu deschisă pentru prieteni și artiști, așa se explică faptul, că la ei s-au întâlnit cei care au fondat în ziua de Crăciun, 1989, UDMR Zalău. Tot atunci s-a hotarât reînființarea săptămânalului maghiar sălăjean SZILÁGYSÁG (fondat în 1883 de către Kincs Gyula), al cărui prim redactor-șef a devenit prietenul său, mult regretatul ziarist Fejér László.
Din anul 1992 a preluat postul de cancelar al senatorului UDMR Sălaj – Seres Dénes, iar apoi a fost numit redactor al ziarului SZILÁGYSÁG, funcție pe care a îndeplinit-o până la pensionare, cu pasiune profesională. Din anul 2001 a fost colaboratorul postului de Radio Cluj.
De nenumărate ori am avut ocazia să-i admiram cunoștintele vaste de cultură generală, inteligența și profesionalismul ca traducător-sincron maghiaro-român și româno-maghiar, ai politicienilor, artiștilor litarari sau plastici, chiar și la diferitele ediții ale Festivalului Primăvara Poeziei, organizat de Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj.
La ultima noastră întâlnire s-a plâns că îl lasă memoria și începe să uite textul rugăciunii „Tatăl nostru”, dar „ma ajută – spunea el – limba latină, învățată la Teologie, și o spun așa până la capăt”. A găsit o portiță demnă de scăpare. Ne luăm și noi rămas bun, în latinește:
REQUIESCAT IN PACE! – Dormi în pace, prieten drag!
Prof. Gáspár Attila

2 Thoughts to “Józsa László, 1953.01.05. – 2020.01.25.”

  1. Anonim

    Intradevar, rar mi-a fost dat sa intalnesc un om mai empatic decat Józsa László! Pacat ca a plecat atat devreme dintre noi. Sunt sigur ca bunul Dumnezeu i-a ales un loc pe masura sufletului sau generos. Dumnezeu sa-l odihneasca!

    1. Lung Aurel

      S-a dus lângă soția iubita Zsuzsa. Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească!

Leave a Comment