Iuliu Maniu – „Sfinxul” de la Bădăcin, comemorat în satul natal

Parohia Greco-Catolică Bădăcin în colaborare cu Centrul de Cultură şi Artă al judeţului (CCAJ) Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Sălaj, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Sălaj, Clubul elevilor Şimleu-Silvaniei, Şcoala „Iuliu Maniu” Bădăcin şi Radio Maria invită publicul interesat la activitatea „Iuliu Maniu, simbolul speranţei şi al dorinţei de libertate”. Evenimentul va avea loc duminică, 8 februarie, începând cu ora 10 în localitatea precizată la Biserica Greco-Catolică şi Căminul Cultural. Preotul paroh de la Biserica Greco-Catolică din Bădăcin, Cristian Borz, a precizat că manifestările se vor desfăşura după următorul program: ora 10 – Sfânta Liturghie şi parastas pentru Familia Maniu; ora 11.45 – vizitarea Muzeului Memorial „Iuliu Maniu” aflat la demisolul bisericii, Simpozion „Iuliu Maniu, simbolul speranţei şi al dorinţei de libertate”, „O comemorare interzisă de către Securitate – 20 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu” – prelegere susţinută de cercetătorul ştiinţific de la MJIA Zalău Marin Pop; Ion-Andrei Gherasim – „Corneliu Coposu, amintiri din anii ’90”. De asemenea, de la ora 14, cei prezenţi la „Iuliu Maniu, simbolul speranţei şi al dorinţei de libertate” vor avea parte de un program artistic realizat de corul din localitate, de grupul folk şi elevii de la Clublul din Şimleu Silvaniei, urmat de prezentarea proiectului de reabilitare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu” şi discursuri.

Maniu – omul care s-a opus regimului comunist

Iuliu Maniu, una din cele mai puternice personalităţi ale vieţii politice româneşti, care a luptat în întreaga sa viaţă împotriva oricărei forme de dictatură, de asuprire şi de încălcare a valorilor democratice, s-a născut în anul 1873 la Bădăcin. Fost om politic, deputat român de Transilvania în Parlamentul de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc, deţinut politic după anul 1947, victimă a regimului comunist, Maniu a decedat în închisoarea de la Sighet la 5 februarie 1953. Prin manifestările care vor avea loc duminică, 8 februarie la Bădăcin, organizatorii îşi propun să marcheze 62 de ani de la moartea lui Maniu, care a întruchipat pentru mulţi români, în timpul anilor grei ai dictaturii comuniste, simbolul speranţei şi al dorinţei de libertate.

4 Thoughts to “Iuliu Maniu – „Sfinxul” de la Bădăcin, comemorat în satul natal”

  1. Zălăuan

    Augusta, văd că ai scris un nou articol propagandistic. Iar dacă tot scrii, îţi spun eu că Maniu a fost persecutat şi dispreţuit şi pe vremea celorlalte trei dictaturi, dinainte de cea comunistă. Şi în dictaturile carlistă, legionară, antonescieniană, toţi politicienii erau înjuraţi şi scuipaţi fiindcă erau nişte corupţi, ca în ziua de azi. Ia mai citeşte tu scrisorile de dispreţ ale lui Carol al II-lea şi ale lui Antonescu , la adresa politicienilor.
    Fătuco, noi n-am căzut din turla bisericii !

  2. Anonim

    Zalauanule, iar ai baut mult 🙂

  3. Sever

    Pai Carol al II-lea era coruptul coruptilor! Asa ca mai taca-ti fleanca mai „Zalauan-ule” si nu mai fircali hartia cu imbecilitatile tale! Ori iarasi palinca e de vina?

  4. Sever

    Augusta draga, te rog nu te lua dupa dejectiile exprimate periodic de acest bolnav ce semneaza sub pseudonimul „Zalauan”, murdarind acest nume! Omului ii fileaza o lampa, iar acest lucru se stie in toata presa salajeana!

Leave a Comment