Iuliu Maniu, omagiat din nou acasă la Bădăcin

Iuliu Maniu, unul dintre artizanii Marii Uniri, a fost omagiat la Bădăcin. Evenimentul s-a desfășurat în data de 25 iunie, sub egida Consiliului Județean Sălaj. El a avut loc cu sprijinul și colaborarea Parohiei Greco-Catolice Bădăcin, Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău și Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. La această manifestare, cu rol cultural, religios dar mai ales istoric, au luat parte oficialități locale, oameni ai locului, precum și reprezentanți ai instituțiilor publice din județ.

Manifestarea a debutat cu Sfânta Liturghie, care a fost ținută în cadrul Bisericii Greco-Catolice Bădăcin. Un sobor de preoți, în frunte cu Nicolae Bodea – părintele protopop greco-catolic din Șimleu Silvaniei, a sfințit Crucea pe care Iuliu Maniu a ridicat-o, în 1933, în Dealul Bădăcinului. Acest monument este văzut și apreciat astăzi ca un simbol al credinței, al curajului, demnității și patriotismului. Se spune că, în acest loc, omul politic se oprea, pentru rugăciune, de fiecare dată când ajungea pe plaiurile sale natale. Crucea a fost restaurată în acest an, pe fondul celebrării a 150 de ani de la nașterea sa, dar și 70 de ani de la tragicul său sfârșit a lui Iuliu Maniu în temnița comunistă de la Sighetu Marmației.

După momentul alocat sfințirii crucii a urmat lansarea volumului „Iuliu Maniu, morală și politică”, apărut la Editura Caiete Silvane și Școala Ardeleană. Autorii cărții sunt profesorii Cristian și Ana-Maria Borz. În acest volum, ei evidențiază momentele cele mai importante ale vieții marelui om politic de la Bădăcin precum și lupta sa permanentă pentru dreptate, adevăr și libertate.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic susținut de Ansamblul folcloric „Datini” al Parohiei „Andrei Mureșanu” din Cluj-Napoca.

 

One Thought to “Iuliu Maniu, omagiat din nou acasă la Bădăcin”

  1. […] Iuliu Maniu, unul dintre artizanii Marii Uniri, a fost omagiat la Bădăcin. Evenimentul s-a desfășurat în data de 25 iunie, sub egida Consiliului Județean Sălaj. El a avut loc cu sprijinul și colaborarea Parohiei Greco-Catolice Bădăcin, Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău și Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. La această manifestare, cu rol cultural, religios dar mai ales istoric, au luat parte oficialități locale, oameni ai locului, precum și reprezentanți ai instituțiilor publice din județ. Manifestarea a debutat cu Sfânta Liturghie, care a fost ținută în… Citeste mai mult […]

Leave a Comment