Începând de joi, Sala Sporturilor din Zalău se va numi “Sala Sporturilor Gheorghe Tadici”

Marius Morar, Florin Negoiță

Consilierii locali din cadrul Primăriei Municipiului Zalău vor vota, în cadrul ședinței de Consiliu Local de joi, 27 aprilie, Proiectul de Hotărâre prin care sala sporturilor din municipiu se va numi “Sala Sporturilor Gheorghe Tadici”. Municipalitatea a prezentat în cadrul Proiectului de Hotărâre, câteva repere din activitatea profesorului Tadici, performanțele inegalabile obținute de-a lungul unei cariere strălucite, de aproape 45 de ani, titlurile și medaliile nenumărate obținute la campionatele naționale și mondiale de handbal, pentru a sublinia – dacă mai era nevoie – oportunitatea acestei decizii a municipalității. Numele celui mai mare antrenor de handbal feminin din România – Gheorghe Tadici, devine așadar, începând de joi, numele unei Săli de Sport care a adus, timp de decenii, lacrimi de bucurie, „agonie și extaz” și, dincolo de toate, satisfacții nemăsurate în inimile sportivilor și ale suporterilor din toată țara, deopotrivă.

Antrenorul şi profesorul Gheorghe Tadici a împlinit, luna trecută,  vârsta de 65 de ani, ocazie cu care,  cel mai titrat tehnician din handbalul feminin românesc a pus punct unei cariere de peste 43 de ani în care a fost dascăl. Cariera de antrenor însă, merge, spre bucuria sportivelor dar și a suporterilor din întreaga țară, mai departe. Gheorghe Tadici și-a  început activitatea de profesor de educaţie fizică şi sport în 1974, la Liceul Real-Umanist (actualul Colegiu Naţional “Silvania” Zalău), continuând la Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul” din municipiu. A ajuns apoi la Clubul Sportiv Şcolar, unde a rămas până la împlinirea vârstei de pensionare. Ca dascăl şi antrenor, a promovat în Liga Naţională peste 60 de jucătoare, aproape jumătate dintre acestea ajungând şi la loturile naţionale.
S-a încheiat așadar, o perioadă frumosă, de peste patru decenii, perioadă în care cel mai iubit și respectat antrenor din sportul sălăjean a cunoscut atât gustul succesului, cât şi al înfrângerii știind să învețe și să folosească pe mai departe, cu tact și profesionalism, orice rezultat, în clădirea viitoarelor performanțe. Tadici este omul cu cele mai mari realizări în handbalul din România. Ca antrenor, a obţinut cinci titluri de campion al României, de opt ori a devenit vicecampion naţional, iar de patru ori s-a clasat pe locul trei în Liga Naţională. A câştigat două Cupe ale României şi Supercupa României. Pe plan internaţional, Tadici a câştigat Supercupa Europei, Cupa Cupelor şi City Cup.

Numai cu echipa din Zalău a fost prezent de 19 ori în cupele europene, având şi prezenţe în Liga Campionilor, o finală de cupă europeană, cinci semifinale, cinci sferturi de finală şi cinci optimi. A fost antrenor al României începând de la nivelul junioarelor, iar cu naţionala de senioare a devenit vicecampion mondial, campion mondial universitar, a mai obţinut locul patru la Mondiale, locul şapte la Jocurile Olimpice, având în perioada 2004 – 2008 cel mai bun ciclul olimpic din handbalul feminin românesc.
Marele om de sport și comentator Ilie Dobre, l-a numit pe Tadici, printr-o figură de stil pe cât de frumoasă, pe atât de adevărată, “Magicianul de pe semicercurile Meseşului”. Pe bună dreptate, întrucât, prin ceea ce a realizat, Gheorghe Tadici este un artist desăvârşit al semicercurilor, nu doar din România ci, cu siguranță, şi din afara ţării.

 

 

6 Thoughts to “Începând de joi, Sala Sporturilor din Zalău se va numi “Sala Sporturilor Gheorghe Tadici””

 1. Anonim

  Daca d-l Tadici ar avea o coloana vertebrala sanatoasa ar refuza aceasta mascarada de denumire a salii sporturilor !

 2. Anonim

  A murit cumva dl Tadici si noi nu am aflat ?D-le antrenor ,va respectam prea mult si nu credem ca veti fi de acord cu acest lucru atata timp cat sunteti viu .

  1. Anonim

   Ce prostii spui! Pai trebuie ca o personalitate sa treaca in nefiinta ca autoritatile sa-i ofere o disttinctie sau un edificiu, ori scoala, sa ii poarte numele? Pai cum ramane cu Scoala de Gimnastica Nadia Comaneci, ori cu Academia Gheorghe Hagi, sau poate, cu teatrul Florin Piersic din Cluj ori teatrul Stela Popescu din Bucuresti? Ti se pare ceva atat de ciudat ca personalitatea respectiva sa se bucure in timpul vietii de o asemenea onoare care, pana la urma, pe noi ne bucura si ne onoroeaza? Mai gandeste-te!

 3. Stefy

  De ce este necesar sa moara , pentru a putea fi apreciat la justa valoare si recompensat moral ? felicitari primarului si consilierilor locali pentru initiativa . Ar fi extraordinar sa avem in judet 10 oameni-personalitati cu rezultatele Dlui Tadici pe plan intern si international E normalitate ce se propune , mai sunt sali la Baia Mare, Sighisoara Cluj in aceasta situatie similara . Chiar si la Jibou avem Sala Sporturilor Stefan Birtalan . Cu toti ,in viata .

 4. Tadici a avut parte si recunostiinta din partea presedintiei Romaniei,fiind decorat de trei presedinti cu ‘Meritul Sportiv „si „Serviciul credincios” ,de ce nu era timpul sa faca si autoritatile locale sau judetene un mic gest ? Care NU costa !

 5. Anonim

  Ne bucuram ca sala noastră de sport va purta un astfel de nume. Peste timp poate,când va fi reabilitata complet, va fi su mai bine! Felicitări domnule profesor!

Leave a Comment