În 2012, peste 37.000 de şoferi au fost sancţionaţi

Peste 37.000 de sancţiuni contravenţionale au aplicat poliţiştii rutieri în acţiunile desfăşurate anul trecut la nivelul judeţului, rezultând o medie zilnică de 100 de contravenţii constatate. Faţă de anii anteriori, numărul sancţiunilor aplicate anul acesta este în scădere, cu aproximativ 4.000 de sancţiuni contravenţionale mai puţin decât în anul precedent celui analizat şi cu circa 6.000 mai puţin decât în 2010.

Potrivit bilanţului anual de activitate al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, în cursul anului trecut au fost constatate 37.276 de contravenţii, mai puţin cu 4.183 de astfel de fapte decât în 2011 şi cu peste 6.000 mai puţine decât în 2010. Majoritatea sancţiunilor contravenţionale au fost aplicate conducătorilor auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, pentru depăşirea limitei legale de viteză, neacordarea priorităţii de trecere, nepurtarea centurii de siguranţă şi abateri săvârşite de către pietoni, biciclişti, motociclişti, mopedişti şi căruţaşi.
În privinţa infracţiunilor constatate, urmare activităţilor desfăşurate de poliţiştii rutieri, au fost descoperite 725 de infracţiuni, mai mult cu 137 decât acum 2 ani, dintre care 456 la regimul circulaţiei.
Pentru abateri contravenţionale grave, câteva sute de şoferi au rămas şi fără permisele de conducere. Potrivit bilanţului din 2012, poliţiştii au dispus pe lângă sancţiuni şi măsura complementară de suspendarea dreptului de a conduce, fiind reţinute 1.382 permise auto, mai mult cu 126 de documente decât în 2011, şi anulate 307 permise, cu 45 mai multe decât în anul precedent.
De asemenea, pentru conducerea autovehiculelor cu defecţiuni tehnice, inspecţie tehnică periodică expirată sau fără poliţă de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto au fost retrase, până la remedierea cauzelor, 608 certificate de înmatriculare, dublu faţă de anul 2011.
Deşi nu au existat drumuri închise cauzate de condiţii meteorologice ori obstacole în carosabil, pe linie de sistematizare, pentru lucrări în carosabil neavizate, nesemnalizate şi cu termen de execuţie depăşit s-au aplicat 27 de sancţiuni contravenţionale factorilor de răspundere.

Peste 1.300 de acţiuni în trafic

În scopul combaterii principalelor cauze generatoare de accidente şi a creşterii gradului de disciplină rutieră, în anul 2012 au fost organizate şi desfăşurate 1.352 acţiuni, la care au fost angrenate şi celelalte instituţii abilitate. „Strategia de acţiune s-a axat pe concluziile desprinse din analiza zilnică a evoluţiei principalilor indicatori dinamici şi a vizat combaterea principalelor cauze generatoare ale accidentelor grave de circulaţie, dar şi a comportamentelor de natură să prejudicieze siguranţa participanţilor la trafic, prin dimensionarea şi dispunerea corespunzătoare a efectivelor, având în vedere zilele, orele şi tronsoanele de drum concentratoare de evenimente rutiere grave”, se arată în bilanţ.
Pe linia verificării legalităţii transportului public de mărfuri şi persoane, poliţiştii au organizat şi desfăşurat 63 de acţiuni comune cu lucrătorii Registrului Auto Român – Sucursala Sălaj şi ai Autorităţii Rutiere Române – Agenţia Sălaj. Scopul urmărit a fost verificarea stării tehnice a autovehiculelor puse în circulaţie pe drumurile publice, respectarea normelor privind timpii de odihnă şi repaus, respectiv transportul de mărfuri periculoase.
Împreună cu reprezentanţii Secţiei Drumuri Naţionale Zalău şi ai direcţiei de profil Cluj a fost monitorizată permanent starea drumurilor naţionale pentru evitarea blocării drumurilor, restricţionarea unor tronsoane de drum, urmare a inundaţiilor din perioada de vară sau a lucrărilor efectuate în zona drumului public şi s-a acţionat, în perioada sezonului rece, pentru verificarea în trafic a echipării cu lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate. Pentru creşterea siguranţei rutiere în municipiul Zalău s-au instalat semafoare cu cronometre, au fost reconfigurate mai multe intersecţii şi s-au amplasat indicatoare.
În ciuda multiplelor activităţi educative şi de prevenire, pe raza judeţului s-au produs 170 accidente grave de circulaţie, soldate cu 20 persoane decedate şi 202 răniţi grav.

Alte articole

One Thought to “În 2012, peste 37.000 de şoferi au fost sancţionaţi”

  1. Anonim

    ca la noi in judet la nimeni,colinzi toata europa si nu te opreste nimeni pana ce ajungi in amaratul asta de judet,unde organul te pandeste din tufisuri,de dupa colt,din parcari….etc si pac te sanctioneaza……:)

Leave a Comment