Greva in piata centrala din Zalau

Greva in piata centrala din ZalauMare agitatie mare sambata dimineata in piata centrala a Zalaului unde comerciantii au intrat in greva (daca se poate numi asa), refuzand sa vanda produse pana in jurul orei 10.00, in semn de protest fata de decizia autoritatilor de a-i muta din locatia respectiva din toamna, datorita unor lucrari de modernizare ce se efectueaza in zona.

Nervi si acuzatii

Comerciantii acuza municipalitatea ca motivul pentru care se doreste mutarea lor este legat de mall-ul care se deschide in zona chiar in luna septembrie si care are toate intrarile situate catre actuala piata. La o intalnire pe care am avut-o joi cu conducerea primariei ni s-a dus la cunostinta faptul ca nu ni se mai prelungesc contractele de inchiriere care expira in 30 septembrie, data de la care trebuie sa parasim piata.

Noi credem ca nu e o simpla coincidenta ca mall-ul, care are toate intrarile catre piata, se va deschide tot in septembrie, spune unul din cei afectati de aceasta schimbare. Acesta a precizat faptul ca Primaria Zalau le-a propus doua locatii alternative, una in spatiul prevazut initial ca piata din cartierul Dumbrava Nord al orasului sau o locatie privata. Comerciantii spun insa ca piata din Dumbrava Nord este prea mica, iar alternativa unui spatiu privat este riscanta, dat fiind faptul ca proprietarul poate selecta firmele care sa vanda in locatia respectiva dupa bunul sau plac. Nu au lipsit nici acuzele ca primarul este asociat cu proprietarul mall-ului si ca vrea sa ii construiasca acestuia drum si un acces cat mai facil in cladire, sacrificand sute de comercianti.

Modernizarea cere sacrificii

Pe de alta parte, Radu Capalnasiu, primarul Zalaului, respinge toate acuzatiile si spune ca mutarea este legata strict de modernizarea zonei si a pietei, care nu mai putea functiona in conditiile actuale de organizare si igiena. Se discuta de multa vreme de modernizarea pietei si nimeni nu s-a opus atunci cand s-a propus sa se mute integral, toti comerciantii, in alta locatie. Acum, am ajuns la stadiul in care s-a incheiat licitatia pentru lucrarile de acoperire a vaii Zalaului si transformarea ei in artera de circulatie, si in curand vor incepe lucrarile in zona, moment in care constructorul va dori ca spatiul sa fie liber de orice sarcina. Pe de alta parte, nu poate fi piata intr-un santier, afirma edilul sef al Zalaului, care condamna si conditiile actuale din piata. Tipul de comert ce se desfasoara azi acolo e total necorespunzator, legat atat de modul de organizare, cat si de siguranta alimentelor, care iarna ingheata si vara sunt expuse la soare. In plus, la ora actuala piata nu are autorizatie de functionare, deoarece nu are avize de la pompieri si de la Directia de Sanatate Publica, tocmai din aceste motive, afirma Capilnasiu. Pe de alta parte, primarul subliniaza ca alternativa unei piete private, oferita comerciantilor de o companie locala, ar fi mai avantajoasa pentru ei, atat ca spatiu, chirie, cat si locuri de parcare.

Nu incerc sa creez nici un fel de facilitati pentru mall, si am sa ma indrept in instanta impotriva celor care au facut afirmatii calomnioase la adresa mea. Sunt doar cativa care agita spiritele si nu o sa ne oprim, pentru ca noi dorim modernizarea centrului orasului, a conchis Radu Capilnasiu. De cealalta parte, si comerciantii din piata promit ca vor continua protestele pana la gasirea unei solutii convenabile din punctul lor de vedere.

Alte articole

Leave a Comment