Fostul primar Eugen Bălănean a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile

Judecătorii zălăuani au respins miercuri seara cererea de arestare preventivă a fostului primar jibouan Eugen Bălănean, cerere înaintată de procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Sălaj, și au decis plasarea acestuia în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.

„Arestul în sufragerie” este, fără dubii, o măsură mult mai blândă de care un inculpat poate să beneficieze, chiar dacă și această formă de arest are părțile ei restrictive. Cu toate acestea, în mod evident, condițiile nu pot fi comparate sub nicio formă cu cele pe care trebuie să le suporte un arestat preventiv care este încarcerat într-un arest al poliției sau, după caz, în penitenciar.  Măsura arestului la domiciliu constă în obligaţia impusă inculpatului, pe o perioadă determinată, de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta. Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are obligaţia de a se prezenta în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat. Totodată el e obligat să nu comunice cu persoana vătămată sau membrii de familie ai acesteia ( după caz) , cu alţi participanţi la comiterea infracţiunii, cu martorii ori experţii, precum şi cu orice alte persoane care nu locuiesc în mod obişnuit împreună cu el sau nu se află în îngrijirea sa. Arestul la domiciliu poate fi prelungit, în cursul urmăririi penale, numai în caz de necesitate, dacă se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi, fiecare prelungire neputând să depăşească 30 de zile.

Împotriva fostul primar jibouan s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu asimilat faptelor de coruptie, conflict de interese si purtare abuzivă. Bălănean Eugen a fost iniţial reţinut pentru 24 de ore de către procurorii Parchetului sălăjean, de luni până marţi, când a fost pus în libertate. În comunicatul iniţial al parchetului sălăjean, au fost descrise faptele care l-au băgat în arest pe fostul primar jibouan.“În cursul anului 2009 suspectul a declarat la Registrul agricol că este proprietarul unei suprafeţe de 28 hectare teren situată în localitatea Cuceu, ulterior constituind un punct de lucru pe acest teren la care societatea comercială al cărui asociat este exploatează nisip. Mai apoi a solicitat unei alte societăţi comerciale întocmirea documentelor de întabulare a unor terenuri, pe numele unei persoane fizice, de la care terenul a fost achiziţionat ulterior de aceeaşi societate comercială, respectiv cea la care este asociat. Contravaloarea documentaţiilor a fost achitată de primărie. Documentaţia de întabulare pentru cele 28 hectare a fost întocmită, la îndrumarea suspectului, pe un alt amplasament decât cel înscris în titlu de proprietate. În scopul înfiinţării unui drum de legătură cu cariera a iniţiat un proiect de hotărâre pe care l-a susţinut în Consiliul local, fiind aprobată trecerea unui drum din domeniul privat în domeniul public, deşi în locul respectiv nu a existat vreodată drum vicinal. În şedinţa de consiliu din data de 24 iunie 2014 suspectul a adresat cuvinte jignitoare şi ameninţătoare unui consilier local care i-a solicitat explicaţii în legătură cu locul de exploatare a nisipului. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.”

Reamintim faptul că săptămâna trecută, prin Ordin al Prefectului județului Sălaj, Eugen Bălănean a fost destituit din funcţia de Primar al oraşului Jibou, în urma unei condamnări definitive într-un dosar în care fusese cercetat şi judecat pentru conflict de interese.

14 Thoughts to “Fostul primar Eugen Bălănean a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile”

 1. trezirea

  M.S. ca de obicei, primii care ne informeaza. restul dorm probabil.

 2. ser

  Sigur procurorii sunt si ei spagari, unde este justitie corecta in Romania, dar mai ales in judetul Sarmanilor , SALAJ??

 3. abc

  Este intr-adevar laudabila promptitudinea cu care MS transmite stirile locale . Multumim !

 4. Anonim

  sigur, e spagar procurorul, de aceea l-a dus la arestare. mare idiot esti !!

 5. Anonim

  Si arestul la domiciliu este tot o forma privativa de libertate. S a dispus dupa ce s au luat in considerare gravitatea faptei, consecintele, etc. Procurorii si au facut datoria! Sunt siura ca si judecatorii.
  Magazin- la fel, ca ne a spus si noua imediat ce a fost luata decizia. Pe alte ziare inca se mai decide..

 6. Anonim

  De judecata celui de sus fii sigur ca NU o sa scapi asa usor … p o c a i t u l e !!! (de fapte bune) ! Lucifer ti-a pregatit un culcus caldut dupa faptele tale…

 7. Anonim

  INTREBARE : Cum poate fi facut un drum , (chiar si de centura! ) cu nisip din Cuceu, cand Somesul este la doi pasi de drum? Daca era sa-l faca pentru el (bala), nu ar fi adus nisip din Somes? Dar de acolo nu-i sese nimic ori el nu face nimic fara sa-i pice ceva !

 8. Anonim

  Primaria avea o balastiera proprie ! Cati bani intrau in bugetul local, daca drumul acesta s-ar fi facut cu material din aceasta balastiera… Gurile rele spun ca si aceasta, (balastiera ) a trecut-o la APIA pe numele lui sa primeasca suventie. Sa ne spuna vicesa caca sunt reale zvonurile. Dar stie ea ce se intampla in primarie? Ea a fost aleasa pe alte criterii in aceasta functie! Prietenii stiu de ce…

 9. Anonim

  Fratilor din Jibou ,de ce nu ati luat atitudine pana acum?Va duce nisip din Cuceu pt ca de acolo se unfla de bani si el si Ghiurco Dan.Cei care au mai zis ceva si din Cuceu, au fost pusi la zid de lingaii lui Bala.CUCEUANI PROSTI.Bala isi merita pedeapsa ,prea blanda.Dar si CUCEUANII isi merita soarta.Bravo pt procurori.

 10. Anonim

  LA APIA A TRECUT TOT CE A PUTUT DIN CUCEU,SUTE DE HECTARE. CU SPRIJINUL LUI MURESAN AUGUSTIN BINEINTELES.TOTI EXCROCII SUNT IN FUNCTII.

 11. denzel

  Eu am impresia ca.ancheta.sau anchetele nu se opresc.la minunatul Balanean, ci prin el vor începe si altele, poate chiar mai mari. E timpul sa dispara tot ce înseamnă.batjocura, coruptie, influenta, din judetul nostru.

 12. Anonim

  Capetele de acuzare ale lui Balanean sunt aproape identice cu ale lui Barou de la Bocsa,deoarece si acesta a dispus mai presus de lege , a platit intocmirea unei documentatii tehnice pentru ,, pietruiri de drumuri vicinale” si executarea partiala pe drumuri care nu exista din punct de vedere fizic si nici in evidentele cadastrale ,peste terenuri private si fara consultarea si aprobarea acestora.Aceste aspecte sunt pe rolul parchetului si dna.

 13. Anonim

  Astia se cred atotputernici,nesimtitii.Auzi si la Balanean,a facut contestatie impotriva demiterii iar el este in arest la domiciliu.Ar fi culmea sa-l puna iar in functie.De la judecatorii astia te astepti la orice.

Leave a Comment