Folclor, traditie si voie buna la Simleu Silvaniei

Folclor, traditie si voie buna la Simleu Silvaniei

Zilele Traditiei, manifestarea cultural-artistica desfasurata pe parcursul a doua zile la Simleu Silvaniei, a culminat duminica, 3 mai, cu un spectacol al traditiei, obiceiurilor si veseliei. Centrul orasului a fost arhiplin, simleuani, si nu numai, adunandu-se cu mic cu mare la aceasta sarbatoare.

Organizata de catre Primaria si Consiliul Local, alaturi de Clubul Copiilor din Simleu Silvaniei, Centrul de Valorificare a Creatiei Populare Salaj si Asociatia Culturala La Fantana Dorului, aceasta manifestare a strans la un loc numerosi artisti, care si-au etalat calitatile folcloristice, impletind traditia cu cultura, arta si voia buna.

Scena in aer liber a oferit publicului prestatii artistice de cea mai buna calitate. Astfel, ansamblul folcloric Barcaul, pregatit de profesorii Cornelia Neaga, Paul Campean, Flaviu Neaga si Adrian Lipo, a fost acompaniat de taraful traditional Dor Silvan al Asociatiei Culturale La Fantana Dorului.

Ansamblul << Barcaul >>, si-a etalat inconfundabila valoare a repertoriului inca o data, la aceasta sarbatoare a traditiei. Acest ansamblu poseda un adevarat dar si stil al interpretarii, care poate fi atribuit fiecarui interpret membru. Se poate spune ca ansamblul<< Barcaul >> e cel care a contribuit la cercetarea si cunoasterea zonei etnografice Barcau, prea putin cunoscuta intre celelalte zone etnografice din tara. Nu mai putin de 21 de solisti au urcat pe scena, o adevarata scoala de interpreti ai folclorului muzical recunoscuti in tara de specialisti ai genului. Ansamblul s-a mentinut viu prin traditie si port, fiind permanent revigorat de originalitatea strabunilor, reusindu-se astfel eliminarea << kitsch-ului >> din piesele de costumatie traditionala specifice acestei zone, a explicat Gavril Neaga, directorul Clubului Copiilor din Simleu. Si-au adus contributia la spectacol ansamblul mai sus amintit si solistii instrumentisti Ciprian Mosincat si Ciprian Cristutiu, fiind secondati si de un mic grup de fluierasi.

Grupul Junii Silvaniei, condus de Sidon Crisan, si-a etalat valoarea artistica in fata spectatorilor, prin prezentarea dansurilor populare zonale intr-o maniera plina de efervescenta folcloristica. Alaturi de acestia au evoluat si Daniel Constantin Pop (laureat a numeroase premii nationale), Victorita Sfat, Dionis Oros, Teodora Fodoca si altii.

Un moment inedit l-a reprezentat prestatia scenica a formatiei de dansuri populare Mugurelul, pregatita de profesorul Flaviu Neaga. Membrii grupului, in varsta de 5-6 ani, prezenti alaturi de educatoarea Maria Muntean si directoarea Gradinitei Nr. 2 din Simleu, au constituit o surpriza folcloristica speciala.

Formatia de dansuri populare maghiare din Nusfalau, condusa de Rozalia Osta a prezentat un dans totalmente autentic, fara stilizari, exact asa cum era dansat in batatura, iar grupul vocal in limba rromani de la Scoala Gimnaziala Pusta Vale, condus de profesoara Alina Contis, a prezentat un frumos spectacol specific etniei rrome, a completat Gavril Neaga.

Expozitiile artistice au fost organizate de: Scoala Gimnaziala Silvania (pictura pe sticla), Scoala Gimnaziala Horea (expozitie de ceramica) si Scoala Stefan Bathory (exponate traditionale maghiare).

Formatia New Style Dance din Zalau a prezentat intr-o maniera foarte artistica dansul romanesc al << zanelor >> si un dans traditional irlandez.

Concursul Cel mai bun vin simleuan a oferit premii tuturor participantilor la concurs: Cele 11 premii si mentiuni au fost acordate tuturor concurentilor, dintre care s-au remarcat: Onut Puscas (locul 1), Zoltan Orosz (locul1), Stefan Horvat (locul 2 si 3). Feteasca regala si cabernetul au constituit deliciul tuturor simleuanilor, alaturi de mancarurile traditionale: vestitele sarmale cu pasat, diferite sortimente de placinte si carnatii de casa.

Profesorul etnolog si cercetator din Baia Mare, Pamfil Biltiu, rostind pe scena festivalului un cuvant de apreciere, edifica faptul ca la Simleu traditiile sunt la ele acasa, lucru demonstrat de respectul si admiratia intregii urbe pentru ceea ce inseamna traditie si continuitate.

Cu aceasta ocazie, doresc sa aduc multumiri Primariei si Consilului Local, primarului Septimiu Catalin Turcas, viceprimarului Radu Lazar, pentru sprijinul acordat. Totodata, le adresez multumiri parintilor si tinerilor din ansamblul << Barcaul >> care au sutinut, la fel ca si alta data, aceasta manifestare. Nu in ultimul rand, raman pe deplin recunoscator tuturor organizatorilor si publicului simleuan pentru sprijinul si dragostea manifestata pentru promovarea si valorificarea traditiilor populare, a incheiat Gavril Neaga.

Leave a Comment