Focar de trichineloză la Carastelec

Un nou caz de trichineloză a fost diagnosticat în cursul săptămânii trecute pe fondul de vânătoare 30 Carastelec. Al doilea identificat în acest an pe acelaşi fond de vânătoare din judeţul Sălaj.

Vasile Chindriş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, a precizat că „noul caz” din acest an a fost identificat la un mistreţ împuşcat.
În urmă cu aproximativ trei ani, în 2012, pe teritoriul localităţii Carastelec, medicii veterinari au confirmat existenţa rezervorului de infestare cu „trichinella spiralis” deoarece a fost diagnosticat un caz la porc cu îmbolnăviri la oameni. Referitor la examenul trichineloscopic pentru identificarea cazurilor de infestare, doctorul veterinar Chindriş a precizat că în anul 2014 au fost examinate trichineloscopic în laboratorul DSVSA Sălaj un număr de 535 de probe provenite de la carcase de mistreţi împuşcaţi pe fondurile de vânatoare. Dintre acestea au fost diagnosticate pozitiv două carcase în fondurile de vânătoare Lapiş şi Chieşd.
De asemenea, tot anul trecut, în Sălaj au fost efectuate un număr de 3.477 de examene trichineloscopice la porcii tăiaţi pentru consum familial fără să fie diagnosticate cazuri pozitive. Din totalul examenelor 2.604 au fost efectuate de către medicii veterinari de liberă practică care au concesionat activităţi sanitare veterinare în mediul rural, 768 de examene au fost efectuate de către medicii veterinari de liberă practică de la cabinetele medicale veterinare private din mediul urban, iar 105 examene au fost realizate în laboratorul DSVSA Sălaj.
„Deşi nu au fost diagnosticate cazuri pozitive la porcii tăiaţi şi examinaţi, totuşi pericolul infestării la oameni există ca urmare a unui eventual consum de carne neexaminată trichineloscopic care nu este gătită prin tratament termic corespunzător. De asemenea, rămân foarte periculoase produsele din carne consumate în stare cruda cum ar fi: cârnaţii de casă, şunca afumată sau alte produse afumate consumate fără fierbere”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj. În scopul prevenirii contaminării, reprezentanţii DSVSA Sălaj reamintesc tuturor persoanelor că este interzisă comercializarea cărnii de porc şi a produselor din carne de porc în pieţe agroalimentare sau alte locuri neautorizate, iar cetăţenii sunt sfătuiţi să consume produsele obţinute în propria gospodărie numai după o pregătire culinară, fierbere sau frigere, corespunzătoare.

One Thought to “Focar de trichineloză la Carastelec”

  1. Anonim

    DACA E UN PERICOL PT SANATATEA OAMENILOR DE CE SE PERCEP TAXE DE 48 LEI PT CONTROL S NU LE FAC GRATIC SAU SUME MODICE-
    PT CA TREBUIE SA CASTIGE UNII SI DIN ASTA. SI PT CA STATULUI NU-I PASA DE OAMENI.

Leave a Comment