Eveniment religios important la Marin

    Sute de localnici, unii îmbrăcaţi în costume tradiţionale locale, au participat duminică, 3 iulie 2022, la mai multe evenimente importante pentru comunitatea locală. Unul dintre ele a fost prezenţa în mijlocul credincioşilor din Parohia Marin a Preasfințitului Părinte Petroniu. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului.

Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit capela mortuară ridicată de comunitatea din Marin, iar la finalul slujbei, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea bisericii și la edificarea capelei mortuare, Preasfinția Sa a acordat Preacucernicului Părinte paroh Petru Ardelean o diplomă de apreciere, se arată într-un comunicat al Episcopiei Sălajului. Totodată, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la lăcașul de cult și la capela mortuară. În continuare, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură, pe care l-a pus la sufletele celor de față și i-a dăruit o icoană.

Marin, satul care n-a murit

Marin este satul unde comunitatea este una adânc ancorată în tradiţie, un sat unde tinerii sunt prezenţi mai ales la final de săptămână. Datele istorice arată că prima atestare documentară a satului Marin provine din anul 1458, însă urmele de locuire sunt mult mai vechi, în această localitate fiind descoperite o așezare neolitică, vestigii istorice aparținând civilizației dacice și fragmente ceramice din secolul al XIII-lea. În ultimele decenii, Marinul și-a prezentat valoroasele costume populare, cântecele, jocurile populare și tradițiile locale în spectacole și concursuri, prin diverse ansambluri culturale, care au activat și activează și astăzi în localitate. Primul lăcaș de cult din acest sat a fost ridicat în anul 1598, din lemn. Localnicii din Marin nu au informații, de la înaintașii lor, decât de existența a două biserici dispărute: una edificată din cărămidă și alta construită din lemn, în anul 1780 și dărâmată în anul 1967. În anul 1947 s-au derulat lucrările de edificare a actualului lăcaș de cult din cărămidă, iar în toamna anului 1948 a fost așezată crucea pe turla bisericii, în cadrul unei festivități solemne. De-a lungul timpului, lăcașul de cult a fost împodobit cu pictură. De asemenea, în curtea bisericii a fost ridicat un altar de vară, se mai arată în mesajul Episcopiei Sălajului.

One Thought to “Eveniment religios important la Marin”

  1. […]     Sute de localnici, unii îmbrăcaţi în costume tradiţionale locale, au participat duminică, 3 iulie 2022, la mai multe evenimente importante pentru comunitatea locală. Unul dintre ele a fost prezenţa în mijlocul credincioşilor din Parohia Marin a Preasfințitului Părinte Petroniu. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului. Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit capela mortuară ridicată… Citeste mai mult […]

Leave a Comment