Doi şoferi prinși la volan după ce au consumat cantități mari de alcool

Un bărbat de 42 de ani din Sînmihaiu Almaşului a fost depistat în trafic vineri, 25 mai, în jurul orei 18.30, în timp ce conducea autoturismul pe Drumul Comunal 55, prin localitatea Sîntă Mărie. La testarea cu alcooltestul s-a evidențiat o alcoolemie de 1,16 mg/l alcool pur în aerul expirat. Poliţiştii i-au întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Trei ore mai târziu, oamenii legii l-au oprit în trafic, pe șoseaua ocolitoare a municipiului, pe un sălăjean de 38 de ani din comuna Românași. Testarea cu alcooltestul a indicat 1,26 mg/l alcool pur în aerul expirat. Verificările efectuate de polițiști au stabilit că șoferul nu posedă nici permis de conducere. S-a întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj reamintește că în cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în funcție de concentraţia de alcool, fapta se poate încadra astfel:
Contravenție: când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
Infracțiune: când aparatul alcooltest afişează o valoare de peste 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală. Fapta se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă șoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracțiuni, permisul de conducere se anulează!
Refuzul de a vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluţie, întrucât legea prevede închisoarea de la 1 la 5 ani.

Leave a Comment