Doi jandarmi sălăjeni, în misiune în Afganistan

Doi jandarmi sălăjeni au fost trimişi, la finele săptămânii trecute, într-o misiune de instruire a forţelor de ordine publică din Afganistan – NATO Training Mission. Aceştia, locotenent Alin Nedişan şi plutonier major Bogdan Pop, fac parte din al patrulea contingent de jandarmi români care s-a deplasat în Afganistan.

Purtătorul de cuvânt din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sălaj, Isaia Micle, a declarat că jandarmii sălăjeni se numără printre cei 45 luptători ai Detaşamentului de Jandarmi Români care au plecat sâmbătă, 3 noiembrie, în Afganistan, să înlocuiască contingentul aflat acum în teatrul de operaţiuni. „Jandarmii care alcătuiesc contingentul provin din toate unităţile jandarmeriei şi au fost selecţionaţi în urma promovării tuturor testelor la care au fost supuşi: cunoştinţe de specialitate, verificarea medicală, verificarea fizică, limba engleză, capacitatea de a desfăşura activităţi de instruire şi mentorat. Misiunea se înscrie în responsabilităţile ce revin ţării noastre ca urmare a aderării la Alianţa Nord-Atlantică”, a declarat Micle.

Potrivit sursei citate, durata unei misiuni este de aproximativ şase luni. „Jandarmii sunt dislocaţi în două comandamente regionale ale NTM-A şi în patru centre de pregătire ale Poliţiei Afgane: Spin Boldak, Wardak, Costall şi Kandahar”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Misiunea presupune desfăşurarea de activităţi de instruire a poliţiştilor afgani în ceea ce priveşte procedeele şi tacticile poliţieneşti, folosirea armamentului şi a mijloacelor din dotare, gestionarea conflictelor, precum şi activităţi de mentorat pentru instructorii afgani şi comandanţii centrelor de pregătire.

Locotenentul Nedişan Alin este absolvent al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, promoţia 2007. Plutonierul major Pop Bogdan este absolvent al Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Drăgăşani, promoţia 2002. Ambii îşi desfăşoară activitatea la Detaşamentul 1 Jandarmi Mobil, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sălaj.

Alte articole

Leave a Comment