Doar 4.000 de lei lipsesc pentru a se putea demara lucrările la Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin

La circa patru luni de la demararea campaniei publice “Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!” şi lansarea apelului în mass media locală, naţională şi internaţională, ne apropiem cu paşi mici de banii necesari demarării lucrărilor de susţinere a fundaţiei Casei lui Maniu. Astfel, în urma unui număr de 53 de donaţii în lei, euro, dolari sau lire s-a ajuns la suma de 35.800 lei, suma minimă necesară pentru demararea lucrărilor de susţinere a fundaţiei Casei lui Maniu fiind de 40.000 de lei.
În aceste peste patru luni, de la începutul campaniei, s-au primit nenumărate semne, dovadă că mai există oameni cărora le pasă şi chiar mai sunt români pentru care identitatea naţională contează, indiferent în ce colţ de lume s-ar afla. Numărul celor care s-au implicat, într-un fel sau altul sau au dat un semn că apelul campaniei a ajuns până la ei, este surprinzător de mare şi fiecare a făcut cât a putut pentru a pune o cărămidă de susţinere la temelia unei case care „strigă“ după ajutor, de peste 15 ani, prin intermediul iniţiatorului proiectului, Cristian Borz. Donaţiile au venit atât din ţară cât şi din străinătate, procentul acestora fiind aproximativ egal, suma provenind de la donatorii din ţară fiind însă mai mare. Tot la un calcul sumar, se pare că un sfert din cei care au donat sunt din Sălaj şi la acelaşi calcul se poate vedea că majoritatea donatorilor sunt persoane fizice, printre care se regăsesc şase firme şi o fundaţie. Deocamdată s-a adunat suma de 35.800 de lei..

Ce trebuie făcut pentru a nu pierde Casa lui Iuliu Maniu

În ansamblu, proiectul prevede reabilitarea clădirii, refuncţionalizarea clădirii ca şi muzeu, precum şi amenajarea unui centru destinat activităţilor tinerilor, fiind amenajată o sală de conferinţe. Intervenţiile de primă urgenţă sunt ample, datorate multiplelor degradări structurale. Casa este construită în mai multe etape, din materiale diferite, unele elemente de structură fiind subdimensionate, punerea sub protecţie imediată nu se poate limita la refacerea învelitorii, care, într-un fel, ar stopa distrugerea continuă a monumentului. Singura intervenţie care ar fi putut fi făcută şi care ar fi fost foarte necesară este realizarea unei protecţii provizorii, peste învelitoarea existentă, cel puţin în zonele cu degradări care pun în pericol stabilitatea clădirii.
Demararea intervenţiilor în etape, cu costuri mai mici, în tranşe, presupune totuşi a fi asigurată o sumă relativ mare de bani. Nu se poate reface doar acoperişul, trebuie consolidaţi pereţii, iar aceştia trebuie să se sprijine pe o fundaţie care, de asemenea, necesită consolidare. Trebuie făcută şi o stabilizare a terenului.
Având în vedere pericolul care ameninţă monumentul, situaţia tot mai gravă datorată trecerii timpului, s-a încercat o eşalonare în etape, în funcţie de gravitatea problemelor. Astfel, totalul cheltuielilor aferente întregului proiect se pot împărţi în cheltuieli necesare pentru reabilitarea clădirii şi cheltuieli aferente dotării şi amenajării muzeului.

Doritorii pot să sprijine acest proiect, donând în conturile:

Lei: RO22RZBR0000060002085400
Euro: RO18RZBR0000060002899205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, judeţul Sălaj

Material realizat de echipa de Campanie “Salvaţi Casa Iuliu Maniu” , campanie susţinută de cotidianul Magazin Sălăjean

Alte articole

2 Thoughts to “Doar 4.000 de lei lipsesc pentru a se putea demara lucrările la Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin”

  1. Anonim

    mai io si mor cand vad cati bani se baga in curul bisericii si nu sunt bani pentru aceasta lucrare ! cum masa avem asemenea politicieni coruptio si prosti ?!?

  2. Anonim

    ati vazut casa preotului din Badacin?

Leave a Comment