DIICOT Sălaj, „încătuşat” într-un spaţiu impropriu

La mai bine de un an de la primele demersuri în vederea relocării activităţii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial, instituţia funcţionează în acelaşi spaţiu necorespunzător.
În urma unei solicitări a conducerii DIICOT Sălaj, municipalitatea a pus la dispoziţie un spaţiu de peste 200 de metri pătraţi, mai precis opt camere în incinta Clădirii Transilvania, precum şi un teren de 136 de metri pătraţi. În acest sens, între cele două părţi a fost încheiat şi un contract de administrare, cu valabilitate până la finalul lunii mai 2018. În tot acest răstimp, însă, DIICOT nu a reuşit să se mute din vechiul spaţiu, situat la ultimul etaj al clădirii în care funcţionează Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj. Şi asta din cauza unor aspecte ce ţin mai de partea birocratică.
După cum susţine şeful instituţiei, procurorul Dan Bubuiug, mutarea este mai mult decât necesară, având în vedere faptul că spaţiul actual este unul impropriu desfăşurării activităţii: „Este un spaţiu mult prea mic şi care nu corespunde din punct de vedere al legislaţiei în domeniu, ce prevede existenţa camerei de anchetă, camerei de corpuri delicte, birouri pentru procurori, cameră pentru informaţii clasificate etc.”

Potrivit sursei citate, DIICOT Sălaj va continua să împartă aceeaşi „casă” cu cei de la Parchetul Sălaj până în momentul în care oficialii Ministerului Afacerilor Interne vor aloca efective de jandarmi pentru asigurarea pazei instituţiei. „Nu ne-am putut muta încă, întrucât nu ne-au fost alocaţi cei cinci jandarmi care să asigure paza. Este un aspect care ţine de Ministerul Afacerilor Interne – după ce va fi rezolvată această problemă, ne putem muta în două zile, noul amplasament fiind pregătit deja”, a punctat Bubuiug.

Contactaţi, oficialii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sălaj ne-au declarat că „la nivelul IJJ Sălaj s-au făcut toate demersurie necesare înfiinţării acestui post. În prezent, situaţia este la nivelul eşalonului superior pentru soluţionare. Nu cunoaştem detalii legate de stadiul rezolvării acestei solicitări. Nu avem posturi, acestea trebuie distribuite de la nivelul eşalonului superior prin suplimentare. De asemenea, vă informăm că nu există nici o hotărâre de Guvern prin care să poată fi instituită paza cu efective de jandarmi la acest obiectiv, precum şi faptul că obiectivul menţionat nu este inclus în protocolul încheiat între MAI, Ministerului Justiţiei şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”.
În aceste condiţii, DIICOT Sălaj a solicitat administraţiei locale prelungirea contractului de administrare pe o perioadă de cinci ani, un proiect de hotărâre în acest sens urmând să fie supus aprobării consilierilor zălăuani în şedinţa de joi, 26 aprilie.

Alte articole

Leave a Comment