Descoperire senzaţională la POROLISSUM

 

Primul sarcofag descoperit la Porolissum, nu a apărut, asa cum ar fi fost de aşteptat, în necropolele din complexul arheologic. A fost descoperit întâmplător în zona sacră, cu prilejul lucrarilor din cadrul proiectului de restaurare iniţiat de Consiliul Judeţean Sălaj.

Marţi, cu sprijinul executantului lucrărilor de restaurare, arheologii sălăjeni au ridicat capacul sarcofagului, urmând ca miercuri să cerceteze amănunţit conţinutul monumentului propriu-zis. Primele cercetări ale arheologilor de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău au scos în evidență că sarcofagul a fost jefuit încă din antichitate, prezentând o gaură de mari dimensiuni pe una din laturile capacului, până în prezent nefiind descoperite obiecte, ci doar fragmente din scheletul persoanei îngropate în el. „Din păcate, este vorba de un mormânt jefuit. Au cioplit o gaură în capac, prin care a intrat cineva de mici dimensiuni sau poate să le ajungă mâna să caute prin mormânt. A fost descoperit întâmplător în zona sacră, cu prilejul lucrărilor din cadrul proiectului de restaurare inițiat de Consiliul Județean Sălaj. Majoritatea sarcofagelor sunt jefuite. Este primul astfel de sarcofag descoperit aici. În necropola de pe Dealului Osoiului, care a fost deja cercetată, sunt morminte de incinerație, în care cenușa defunctului era depusă într-o incintă circulară, în mijlocul căreia era săpată o groapă, deasupra căreia se putea ridica un monument. Încă nu știm de ce sarcofagul a ajuns aici, dar cu siguranță persoana îngropată în el era una importantă. După primele fragmente de oase descoperite, se pare că este vorba de un copil, un tânăr, sau o femeie”, afirmă arheologul Horea Pop.

Potrivit acestuia, după cercetarea sarcofagului, acesta ar putea fi pus în valoare prin expunerea lui chiar în cadrul complexului arheologic, pentru că greutatea și mărimea lui nu permit prezența în una din secțiile din Zalău ale Muzeului Județean.

„Deși a fost jefuit încă din antichitate, sarcofagul din calcar cioplit reprezintă o descoperire deosebită și insolită”, a conchis sursa citată.

Rezervația arheologică Porolissum este unul dintre cele mai mari și bine păstrate situri arheologice din România. Acest centru militar de graniță a fost stabilit în anul 106, de împăratul roman Traian, pentru a apăra trecerea principală dinspre Munții Carpați (Meseș) spre Dacia Porolissensis. 

One Thought to “Descoperire senzaţională la POROLISSUM”

  1. tircus

    frumos, am vrea expozitia de la cluj cu sarmizegetusa si la zalau

Leave a Comment