Descoperire explozivă în pădurea Aghireș

Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului Zalău a intervenit în cursul zilei de marți, 23 februarie, în pădurea din apropierea localității Aghireș pentru asanarea unor elemente de muniție neexplodate. Ajunşi la faţa locului, pirotehniştii au identificat elementele ca fiind 84 de bucăți proiectile antiaeriană calibru 20mm, 48 de cartușe de infanterie și o lovitură aruncător de calibru 82mm, care au fost ridicate, transportate și depozitate în condiții de siguranță pentru a fi distruse ulterior.

Munițiile au fost descoperite de către niște muncitori care executau lucrări de amenajare și provin din Al Doilea Război Mondial. De la începutul anului și până în prezent pirotehniștii sălăjeni au fost solicitați la numai puțin de cinci intervenții în urma cărora au fost asanate un număr de 564 de elemente de muniție (417 gloanțe și 147 proiectile). O ultimă intervenție a pirotehniștilor sălăjeni a avut loc în urmă cu o săptămână, tot în apropierea pădurii Aghireș unde au fost descoperite: 54 de proiectile perforante calibru 20 mm, 144  de gloanţe perforante calibrul 14,5 mm și 213 gloanţe calibru 7,62 care datau tot din Al Doilea Război Mondial.

Recomandările pirotehniștilor

Pe această cale pompierii recomandă respectarea regulilor de comportare pentru prevenirea accidentelor cauzate de muniții neexplodate.

Astfel, se interzice: atingerea muniţiilor cu mâna sau alte obiecte; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc; demontarea focoaselor sau altor părţi componente; joaca copiilor cu diferite muniţii ca: grenade, focoase, cartuşe, proiectile sau alte elemente pirotehnice și ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în încăperi sau locuinţe, o simplă mişcare a muniţiei din poziţia în care se găseşte poate declanşa explozia. Pirotehniștii reamintesc, că în cazul în care cetățenii descoperă elemente de muniții neexplodate sau iau la cunoștință despre existența lor, trebuie să anunțe de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Leave a Comment