„Dacia Porolissensis Holiday” – Atracţii noi pentru turişti la Complexul Arheologic „Porolissum”

Un amplu proiect realizat de Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară A.D.I Sălaj Plus” Sălaj – „Dacia Porolissensis Holiday” îşi propune să valorifice obiectivele turistice de la Complexul Arheologic „Porolissum” şi să îmbunătăţească oferta de atractivitate pentru vizitarea şi petrecerea timpului liber. La „Porolissum” vor fi reconstruite edificii antice dacice şi romane, dar şi construcţii temporare destinate petrecerii timpului liber pentru toate categoriile de vârstă.

Proiectul a fost prezentat de Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj în cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurată miercuri, 1 iulie, la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj. „Dacia Porolissensis Holiday” urmează să fie implementat în cursul acestei luni, imediat după „Prolissum Fest”. „Ceea ce intenţionăm să facem, este să îmbunătăţim oferta de atractivitate pentru vizitare şi petrecerea timpului liber şi pentru asta propunem ca în locaţiile importante să dezvoltăm diverse evenimente: reconstituiri istorice, tabere artistice, reconstituiri de film. Pe partea de limes propunem reconstrucţii de turnuri romane, organizare de drumeţii, echitaţie şi ciclism. (…). Există în oraşul roman Porolissum clădiri care, spun arheologii, că sunt foarte interesante şi importante – clădiri civile. Există deja o evaluare a acestei zone făcută cu o tehnică care nu este uzuală în România, dar care a scos la iveală faptul că în această zonă sunt construcţii care pot fi foarte interesante. Intenţia noastră este ca să valorificăm şi obiective civile, să repunem în valoare turistică, iar din veniturile obţinute să dezvoltăm cercetarea arheologică în continuare. În acest an doar CJ finanţează lucrări de cercetare arheologică, Ministerul Culturii nu a alocat bani pentru aşa ceva şi atunci am convenit să facem o convenţie în aşa fel încât să ne focusăm pe zonele care credem că sunt cu impact turistic imediat; reconstrucţia obiectivelor, clădiri civile, dar şi redarea în circuitul de vizitare a acestei zone a oraşului roman Porolissum”, a precizat Marc.

Complexul de edificii antice din „Dacia Porolissensis”

„Dacia Porolissensis Holiday” propune construcţia unor amenajări pentru petrecerea timpului liber. O parte vor fi construcţii temporare, iar altele construcţii elaborate, 12 la număr, respectiv Complexul de edificii antice din „Dacia Porolissensis” care va cuprinde multe tipuri de construcţii, descoperite şi cercetate în România, unele aparţinând culturii romane, iar altele culturii dacice, toate reunite în acest proiect.
Amenajările temporare care urmează să se construiască la Complexul „Porolissum”, înseamnă locuri de joacă pentru copii, spaţii verzi şi un castru roman din lemn.
Complexul de edificii antice din „Dacia Porolissensis” are deja un tur virtual construit cu mai multe tipuri de clădiri din antichitate: Casa Mesteşugarului – reconstruită după edificiul din Tibiscum, azi Caransebeş; Casa din lemn şi chirpici; Casa din piatră cu coridor central; Casa Romană; Casa cu cerdac; Clădirea de piatră şi mortar; Clădirea Băile Publice; Clădire Restaurant cu specific antic şi Vila cu baie integrată şi sufragerie încălzită. Toate clădirele, care urmează să fie construite vor căpăta destinaţii de restaurante şi pensiuni, cu bazine de înot.
Castrul Roman de la „Porolissum” urmează să fie introdus într-un circuit turistic european. „Suntem într-o stare avansată de introducere a Castrului Roman într-un circuit, tur, al împăraţilor romani. Este un proiect european, care include site-uri din Bulgaria, Serbia, Croaţia şi România şi suntem în faza în care acest proiect urmează să fie avizat de Comisia Europeană”, a adăugat preşedintele CJ Sălaj.

2 Thoughts to “„Dacia Porolissensis Holiday” – Atracţii noi pentru turişti la Complexul Arheologic „Porolissum””

  1. […] Proiectul a fost prezentat de Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj în cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurată miercuri, 1 iulie, la Centrul de Cultură Sursă știre […]

  2. […] Proiectul a fost prezentat de Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj în cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurată miercuri, 1 iulie, la Centrul …mai multe stiri […]

Leave a Comment