Cosmonautul Dumitru Prunariu, oaspete de onoare al şimleuanilor!

În joia din săptămâna trecută (16 mai 2013), cosmonautul Dumitru-Dorin PRUNARIU a vizitat, din nou, oraşul Şimleu Silvaniei, de data aceasta cu prilejul manifestării ştiinţifice pe tema „32 de ani de la primul zbor românesc în Cosmos”, organizată de Consiliul Judeţean Sălaj şi Biblioteca Judeţeană „Ioniţă Scipione Bădescu” din Zalău. Ospetele de onoare al şimleuanilor a fost însoţit de prof. Florica Pop – directoarea Bibliotecii Judeţene Sălaj.
Pentru început, generalul maior (r) dr.ing. Dumitru-Dorin Prunariu a fost oaspete de vază al Primăriei, fiind primit de ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş – primarul oraşului Şimleu Silvaniei şi de membri ai Consiliului Local. Într-o atmosferă onorantă, cosmonautul Dumitru Prunariu a „povestit” despre ceea ce a însemnat Misiunea „SOIUZ 40” din cadrul Programului Spaţial „Intercosmos” şi despre modul în care domnia sa a ajuns primul cosmonaut român (din peste 150 de candidaţi), zburând împreună cu rusul Leonid Popov aproape opt zile ( şapte zile, 20 de ore, 42 de minute şi 52 de secunde). În acest timp a înconjurat Pământul de 125 de ori, parcurgând 5.260.000 de km, cu o viteză de 28.500 de km/oră. Cosmonautul Dumitru Prunariu s-a referit la activitatea desfăşurată în multiplele funcţii pe care le-a avut şi le are la nivel naţional şi internaţional, printre care: membru de onoare al Academiei Române şi preşedinte ales al Comitetului ONU pentru Explorarea Paşnică a Spaţiului Extraatmosferic. În plus, cel căruia i s-au conferit ordinele : Erou al R.S. România” şi „Erou al URSS, cu Steaua de Aur”, a oferit, cu generozitate, date despre întreaga sa familie. De asemenea, domnia sa a răspuns întrebărilor puse şi a înmânat primarului Septimiu Cătălin Ţurcaş cartea „ Dumitru-Dorin PRUNARIU, biografia unui cosmonaut”.
La Casa Orăşenească de Cultură, distinsul oaspete a fost prezentat publicului (în majoritate elevi) de către primarul Ţurcaş şi de către directoarea Florica Pop, iar cosmonautul Dumitru Prunariu a vorbit despre scopul vizitei sale în oraşul de la Poalele Măgurii Şimleului. Timp de peste o oră, pe un ecran mare, cei prezenţi au urmărit filmul „Dumitru Dorin Prunariu – Omul Cosmic”. În această perioadă s-au făcut vizite la CN „Simion Bărnuţiu” şi la Spitalul Orăşenesc „Dr. Ioan Puşcaş”, unde gazdele, prin directorul Ioan Costelaş şi respectiv prof.dr. Ioan Puşcaş, au prezentat aspecte şi rezultate ale activităţilor desfăşurate.
Revenit la Casa de Cultură, cosmonautul Dumitru Prunariu a tras câteva concluzii tematice, răspunzând, apoi, la întrebările pertinente ale celor dornici de cunoaşterea cosmonautului dar şi a omului Dumitru Prunariu.
La Cercul de Pictură „Silvan Art” din incinta Casei de Cultură, oaspeţii au apreciat activitatea pictorului Dumitru Costălaş şi a elevilor săi, admirând tablourile de pictură expuse. În semn de preţuire, prof. Dumitru Costălaş a oferit cosmonautului Prunariu şi directoarei Pop câte un obiect decorativ unicat, fiecare realizat manual din sticlă.
Vizita s-a încheiat cu primirea de autografe pe poze cu persoana lui Dumitru Prunariu şi a dornicelor fotografii cu primul cosmonaut al României!

Prof. Marin Ştefan

Alte articole

Leave a Comment