Corul “Lumină Lină” – la ceas aniversar

Prof. dr. Ioan Chezan

Corul „Lumină Lină” – al Catedralei episcopale ”Sfânta Vineri” din Zalău şi-a sărbătorit, conform tradiţiei de acum – Ziua, evenimentul având loc duminică, 4 octombrie.
Dimineaţa, Corul a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu preotul paroh Ioan Ghiurco – părintele spiritual al corului şi ctitorul de netăgăduit al celui mai grandios edificiu de acest fel din ţară.
În prezenţa unui număr mare de enoriaşi aşa cum se întâmplă în fiecare duminică, corul a reuşit să creeze prin prestaţia de înaltă ţinută artistică momente cu adevărat divine. Abordarea unor răspunsuri cu caracter de noutate, acordajul corect, dinamica variată în funcţie de momentul liturghiei, comunicarea perfectă între dirijor şi corişti, au conferit momentelor de rugăciune sentimente sublime.
Desigur interpretarea pieselor Rugăciune de Constantin Drăguşin şi Cămara ta de Nicolae Lungu, în momentul împărtăşaniei au dat corului şi dirijorului Ciprian Ghiurco posibilitatea etalării disponibilităţilor artistice de reală calitate de care aceştia dispun.
Aprecierile părintelui Ghiurco în faţa numeroasei asistenţe la adresa corului şi dirijorului au încununat în mod apoteotic slujba de dimineaţă.
Sărbătoarea a continuat cu o agapă, unde am putut constata, forţa educativă şi socială a unei activităţi banale pentru unii, dar valoroasă pentru credincioşii din întreaga lume aceea a Cântului Coral.
Menţionez că din cor fac parte iubitori de muzică cu vârste cuprinse între 15 şi 80 de ani. Toţi se comportă ca o adevărată familie, fapt consemnat şi de părintele Gârdan, prezent şi la această parte a zilei aniversare.
A avut loc în acest moment o adevărată competiţie muzicală şi coregrafică în cel mai bun sens al cuvântului. Doamne, câtă nevoie are poporul acesta de asemenea activităţi.
Părintele paroh Ioan Ghiurco merită toate felicitările şi mulţumirile noastre a celor care trudesc în acest domeniu pentru disponibilitatea cu care întotdeauna spijină acţiunile artistice autentice.

Leave a Comment