Controalele în domeniul muncii: La ce verificări trebuie să se aștepte angajatorii în trimestrul al treilea din acest an

Controalele inspectorilor muncii la angajatori, din trimestrul al treilea al anului 2019, se vor axa, în mare, pe respectarea obligațiilor din domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) și pe relațiile de muncă dintre angajator și salariat.

Controalele pe care le au autoritățile de muncă în plan în lunile iulie, august și septembrie sunt prevăzute în programul-cadru de acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2019.

Concret, în domeniul SSM, autoritățile vor derula o campanie în întreaga țară pe obligațiile angajatorilor de a implementa măsurile necesare pentru asigurarea securității și protecției lucrătorilor care își desfășoară activitatea la înălțime. În paralel, vom avea și o campanie pentru verificarea autorizărilor de SSM.

Principala acțiune planificată de autorități este în legătură cu monitorizarea riscurilor existente la locurile de muncă din microîntreprinderi. Adică, mai precis, la firmele care au între unu și nouă lucrători.

Trimestrul al treilea al anului va aduce și acțiuni care n-au fost desfășurate în prima jumătate de an. Mai precis, inspectorii vor verifica:

  • modul în care angajatorii din domeniul transportului și distribuției de energie electrică respectă SSM-ul la mentenanța sau la intervențiile ocazionale;
  • modul în care sunt respectate cerințele minime de SSM în cazurile în care activitățile economice necesită folosirea substanțelor chimice periculoase în procesele tehnologice.

De asemenea, acesta va fi al doilea și ultimul trimestru din an în care se va verifica stadiul normalizării locurilor de muncă la angajatorii care au obținut reînnoirea avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite.

Inspectoratele Teritoriale de Muncă vor avea și campanii naționale pe partea de relații de muncă, se mai arată în programul de acțiuni pentru perioada iulie – septembrie 2019. Una dintre acestea va viza identificarea și sancționarea muncii nedeclarate, în domeniile în care sunt șanse mari să apară.

Așadar, vorbim, în esență, despre construcții, industria textilă, prestările de servicii, industria alimentară și de panificație, industria lemnului, comerțul, paza, transportul rutier de marfă și persoane, activitățile din stațiunile turistice de la munte și de la mare, serviciile medicale, fabricarea băuturilor alcoolice și răcoritoare, dar și activitatea comercială din timpul nopții (baruri, cluburi, cazinouri, benzinării, magazine non-stop etc.).

Altă campanie națională va fi pentru verificarea respectării prevederilor privind timpul de muncă și timpul de odihnă, însă vom vedea campanii și pentru verificarea respectării legislației în domeniul relațiilor de muncă în transportul rutier, verificarea respectării legislației specifice zilierilor, verificarea încadrării în muncă și a detașării străinilor în România, precum și a românilor plecați la muncă în străinătate.

Acțiunile inspectoratelor pe relațiile de muncă vor viza verificarea modului în care se respectă egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați sau verificarea respectării prevederilor legale privind stagiul pentru absolvenții de învățământ superior, internshipul și ucenicia la locul de muncă.

Totodată, acțiunile autorităților vor mai viza folosirea registrului general pentru evidența salariaților și verificarea înregistrării contractelor colective de muncă (și a actelor adiționale la acestea) încheiate la nivel de companie.

Leave a Comment