Concursuri pentru copii, expoziţii şi demonstraţii de Ziua Pompierilor

Copii de toate vârstele, însoţiţi de părinţi sau bunici, sau simplii trecători au poposit vineri, preţ de zeci de minute, pe platoul din centrul municipiului pentru a lua parte la activităţile organizate cu ocazia Zilei Pompierilor din România, sărbătorită, anual, în 13 septembrie. Programul zilei a cuprins atât activităţi pentru publicul larg cât şi jocuri interactive pentru copii.

Astfel, primii curioşi au putut asista, începând cu ora 10, la o scurtă prezentare a tehnicii de intervenţie a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” (ISU) Sălaj, pe ateliere: tehnică de luptă, autospeciale cu apă şi spumă, autoscară mecanică, bărci şi alte echipamente.
Cei mici, supravegheaţi de pompierii sălăjeni, au îmbrăcat echipamente speciale, având ocazia să folosească stingătoare sau să-şi testeze precizia la ţintă cu ajutorul furtunurilor de apă. De asemenea, tot vineri, echipajele de paramedici SMURD au prezentat principalele măsuri de prim ajutor, cei prezenţi având posibilitatea să participe la un curs interactiv de resuscitare. Printre cei mai receptivi s-au dovedit a fi tot copiii, care, sub îndrumarea atentă a paramedicilor sălăjeni au experimentat manevre similare pe manechine. Din program nu au lipsit nici diversele demonstraţii, precum cele de descarcerare sau de lichidare a unui incendiu. Manifestările organizate cu ocazia Zilei Pompierilor din acest an au fost încheiate cu o serie de exerciţii, concursuri şi jocuri demonstrative pentru copii.
„Activităţile organizate vineri s-au dorit a fi centrate pe cetăţean, în special pe copii”, a declarat Rareş Bleahu, purtătorul de cuvânt al ISU Sălaj.
De altfel, seria activităţilor organizate în acest an de ISU Sălaj, pentru a marca importanţa Zilei Pompierilor din România, a debutat joi, 5 septembrie, când a fost organizată „Cupa 13 septembrie” la minifotbal şi tenis de masă, eveniment la care au fost invitate echipele reprezentative ale instituţiilor publice sălăjene: IJJ, IPJ, SRI, Um 01483, Primăria Zalău şi Primăria Şimleu. Manifestările au continuat joi, 12 septembrie, atât la sediul ISU din Zalău cât şi la subunităţilor din Şimleu şi Jibou, în cadrul cărora a fost prezentată tehnica de luptă. Cu acest prilej, potrivit reprezentanţilor ISU Sălaj, 12 septembrie a fost desemnată „Ziua Porţilor Deschise”.
Reamintim că Ziua Pompierilor a fost stabilită la nivel naţional pentru data de 13 septembrie după bătălia din Dealul Spirii de la Bucureşti – considerată un act eroic al pompierilor militari în apărarea revoluţiei de la 1848 şi prima afirmare patriotică a ostaşilor tinerei armate române moderne, constituită în urma Păcii de la Adrianopole din 1829. Intrarea în Bucureşti a trupelor de invazie a prilejuit unităţilor române prezente în garnizoană – printre care şi Compania de Pompieri – unul dintre cele mai înălţătoare momente ale Revoluţiei române de la 1848: încleştarea din Dealul Spirii, devenită simbol al luptei pentru libertate şi independenţă naţională a poporului român.
Anul acesta, se împlinesc 165 de ani de la actul eroic săvârşit de pompierii militari.

Alte articole

Leave a Comment