Ani grei de închisoare pentru tinerii care au incendiat un apartament în Zalău

Magistraţii Tribunalului Sălaj s-au pronunţat, zilele trecute, în cazul celor trei tineri care în luna septembrie a anului trecut au distrus, aruncând sticle incendiare, un apartament, situat pe strada Ioan Nechita, din municipiu. Cei trei au fost acuzaţi de tentativă de omor calificat şi distrugere prin incendiere. Este vorba de Robert Suveroşan – subofiţer al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj, Florin Ardelean – fost angajat al Unităţii Militare din Zalău şi Vasile Lăcătuş, ultimul fiind arestat în luna octombrie 2014.
Cea mai mare pedeapsă, potrivit deciziei judecătorilor sălăjeni, a fost primită de fostul angajat al Unităţii Militare din Zalău, Florin Ardelean, respectiv zece ani de închisoare cu executare. „Condamnă pe inculpatul AFM, fără antecedente penale, la pedeapsa de : – nouă ani închisoare, pentru comiterea tentativei la infracţiunea de omor calificat, la pedeapsa de : – trei ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de distrugere prin incendiere. În temeiul art. 39 al.1 lit.b C.pen. contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea, de nouă ani închisoare, la care adaugă un spor de un an închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa de zece ani închisoare cu executare în regim de detenţie”, se precizează în munuta şedinţei.
În ceea ce-l priveşte pe Robert Suveroşan, subofiţer al ISU Sălaj, acesta a primit o pedeapsă de opt ani de închisoare, cu executare în regim de detenţie, la care i se adaugă şi pedeapsa complementară a de degradării militare. „Condamnă pe inculpatul SR, (fără antecedente penale) la pedeapsa de : şapte ani şi şase luni închisoare, pentru complicitate la tentativa infracţiunii de omor calificat, (…), la pedeapsa de doi ani închisoare, pentru complicitate la infracţiunea de distrugere prin incendiere. Contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea, de şapte ani şi şase luni închisoare, la care adaugă un spor de o treime din pedeapsa de doi ani închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de opt ani închisoare, cu executare în regim de detenţie. Aplică inculpatului SR pedeapsa complementară a degradării militare de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe”, au decis magistraţii.
În dosar, a fost condamnat şi Vasile Lăcătuş, pentru aceleaşi infracţiuni, la cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare.
Reamintim că incidentul s-a petrecut în dimineaţa zilei de 21 septembrie 2014, în jurul orei 2. Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, oamenii legii au fost sesizaţi prin apel la numărul unic de urgenţă 112 despre producerea unui incendiu într-un apartament din blocul F15, situat pe strada Ioan Nechita, din Zalău. “Cu ocazia cercetării la faţa locului, s-a stabilit că persoane necunoscute au aruncat prin geam o sticlă incendiară într-un apartament de la parterul blocului. În momentul izbucnirii incendiului, în apartament se aflau două persoane”, au precizat poliţiştii sălăjeni. Oamenii legii au întocmit un cerc de suspecţi, iar investigaţiile au condus spre Robert S. de 27 de ani, din Zalău, şi Florin A. de 30 de ani, din Popeni. Deşi în momentul izbucnirii incendiului în locuinţă se aflau două persoane, din fericire, până la lichidarea flăcărilor au fost afectate doar piese de mobilier, un calculator, un televizor şi alte câteva bunuri, aflate în camera în care a fost aruncată sursa de aprindere.
Cercetările în acest caz, desfăşurate cu sprijinul de specialitate al Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă, au fost coordonate de procurorii Parchetului Militar Cluj. Conform unor surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, nişte socoteli mai vechi, rămase neîncheiate cu proprietarul apartamentului din cartierul zălăuan l-ar fi determinat pe Florin să recurgă la un asemenea gest. În planul său de răzbunare l-a cooptat şi pe Robert, pe care l-ar fi convins să arunce sticlele incendiare în locuinţa respectivă, timp în care el dansa la propria-i nuntă, susţin sursele menţionate.
La sfârşitul lunii octombrie 2014, în acelaşi dosar, s-a dispus arestarea preventivă a încă unui inculpat. A fost vorba de Vasile Lăcătuş, reţinut, iniţial, într-un alt dosar. “Cel de al treilea inculpat a fost arestat preventiv într-un alt dosar, însă în urma extinderii cercetărilor, s-a decis menţinerea măsurii preventive, acesta fiind cercetat şi pentru complicitate în cazul incendierii apartamentului din Zalău”, au explicat, la acea vreme, oficialii Tribunalului Sălaj.

Alte articole

Leave a Comment