Acuzat de corupţie, primarul comunei Măerişte a fost achitat definitiv

Acuzat de corupţie, primarul comunei Măerişte, Vasile Lazăr, îşi păstrează funcţia după ce a fost achitat definitiv de către instanţa clujeană. Soluţia a fost pronunţată în cursul zilei de joi, 29 octombrie de către magistraţii Curţii de Apel Cluj, după ce au admis apelul formulat de edil împotriva deciziei Judecătoriei Şimleu Silvaniei din luna martie a acestui an. Potrivit lui Bogdan Ilea, avocatul care l-a reprezentat, Vasile Lazăr a fost achitat definitiv şi obligat doar la plata unei amenzi penale, în valoare de 5.000 de lei, pentru fals şi uz de fals.
Reamintim că în luna martie a acestui an primarul comunei Măerişte a fost achitat a doua oară de către magistraţii şimleuani în dosarul în care edilul a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie, însă soluţia nu a fost una definitivă.
După ce edilul a fost achitat în luna februarie 2014 de către instanţa şimleuană, Curtea de Apel Cluj admite, în luna octombrie a aceluiaşi an, apelul formulat împotriva sentinţei judecătorilor de la Şimleu şi decide “trimiterea cauzei spre rejudecare la prima instanţă”. Ajuns din nou pe masa judecătorilor de la Şimleu Silvaniei, aceştia decid respingerea cererii de schimbare a încadrării juridice formulată de Ministerul Public şi “achită pe inculpatul Vasile Lazăr pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice”, însă îl condamnă la pedeapsa rezultantă a amenzii în sumă de 6. 000 lei pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual în formă continuată şi uz de fals în formă continuată”, se preciza în minuta şedinţei din martie 2015.
De asemenea, trimis în judecată în noiembrie 2010 de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Şimleu pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals, Lazăr a fost găsit nevinovat la toate cele trei capete de acuzare. Soluţia a fost dată întrucât “faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii” şi pentru că „fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni”. Anchetatorii au susţinut, însă, că primarul ar fi plătit ilegal un avans către o firmă pentru realizarea unui proiect tehnic de aducţiune a apei. În schimb, instanţa l-a obligat pe Vasile Lazăr la plata a două amenzi administrative, fiecare în valoare de 1.000 de lei.
Aceeaşi sentinţă l-a vizat şi pe celălalt inculpat din dosarul amintit, Silviu Teodor Adrian Popovici, adus în faţa instanţei sub acuzaţiile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. El s-a ales cu o amendă administrativă de 1.000 de lei.

Leave a Comment