1 Decembrie, la Zalău: paradă militară, târg de produse locale şi spectacol folcloric

Peste 2.000 de zălăuani au participat la manifestărilor organizate de către autorităţi cu ocazia Zilei Naţionale a României şi marcarea a 99 de ani de la Marea Unire. Evenimentele prilejuite de această ocazie au început la ora 13, cu un ceremonial religios, oficiat de preotul militar Ioan Avram, după care prefectul Sălajului, Florin Florian, a dat citire mesajului primului-ministru Mihai Tudose, cu ocazia Zilei Naţionale, şi a adresat propriul mesaj sălăjenilor.

„În 1918, românii au învăţat şi ne-au învăţat definiţia Unităţii Naţionale. Marcaţi de trecut, de suişuri şi coborâşuri, sacrificaţi de nenumărate ori pentru că au ridicat glasul cu demnitate, pedepsiţi în multe rânduri pentru „vina” de a-şi dori libertate şi frăţietate, ei nu au renunţat niciodată. Au dat totul, iar atunci când au pierdut, s-au ridicat, şi-au şters rănile, au luat-o de la capăt, au renăscut. Aşa a fost posibil momentul de la 1918 şi victoria uriaşă de atunci! Sunt multe forme de manifestare a patriotismului şi a dragostei de neam, dar cred că una dintre cele mai demne forme este a ne simţi mândri de istoria noastră, de a ne aminti să fim mai buni unii cu alţii, să respectăm şi să păstrăm valorile şi tradiţiile pentru care strămoşii noştri au luptat şi pe care ni le-au lăsat moştenire”, a spus prefectul.

Cel mai aşteptat moment al ceremoniei, parada militară, a adus în faţa publicului militari, jandarmi, pompieri, poliţişti, paramedici SMURD, lucrători ai Ambulanţei, precum şi voluntari de la Crucea Roşie. În plus, cei prezenţi au putut admira şi tehnica militară şi de intervenţie.
Evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României au continuat cu un târg de produse locale – „Daruri de acasă”, ce a reunit peste 30 de producători locali. La standurile acestora, zălăuanii au găsit daruri frumoase pentru cei dragi, printre care dulceţuri, produse apicole, produse cosmetice, ţesături, clopuri, coşuri şi obiecte din nuiele, vin, pălincă, cidru, dar şi bucatele savuroase, din ingrediente locale. La târg au fost prezenţi şi specialiştii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, care au pregătit diverse ateliere educaţionale interactive, tematice, potrivite pentru orice vârstă.

De la ora 17, la Casa de Cultură a Sindicatelor a fost programat un spectacol dedicat Zilei Naţionale, în cadrul căruia va fi lansat şi calendarul de activităţi pentru Centenar.
Activităţile au fost organizate cu sprijinul Consiliului Judeţean Sălaj, Primăriei Municipiului Zalău şi a structurilor Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne.

Alte articole

4 Thoughts to “1 Decembrie, la Zalău: paradă militară, târg de produse locale şi spectacol folcloric”

 1. Anonim

  ciuma rosie nu se dezminte! rusine marc, ciunt si florian pentru ati luat mancarea de la firma unui puscarias bercean. laura codruta sa va taie puta!

 2. Anonim

  @18:30 si sa ti le bage tie in gura.

 3. Anonim

  Un prefect care nu a reusitsa faca o ontoarcere asa ca la armata. Se vede ca e peiceput.:)

 4. Anonim

  NISTE GUNOAIE PSD ISTI ASTIA MIZERABILI , INGANFATI PROST CRESCUTI, TAMPITI, RETARDATI , INFECTI(CIUMA ROSIE )

Leave a Comment