Zălăuanii, Geiger şi instanţa

„Scandalul de rasism”, care a apărut, parcă brusc şi dintr-o dată după meciul dintre HC Zalău şi HCM Baia Mare, a ţinut paginile ziarelor de sport, şi nu numai, în ultima săptămână. Antrenorii echipei oaspete nu au comentat nimic la finalul jocului despre acest subiect, arbitrii şi observatorul nu au consemnat nimic în raportul de joc, iar din înregistrările firmei de pază şi ale jandarmeriei nu reise că ar fi fost, cu adevărat, scandări rasiste la adresa vreunei jucătoare. Cu toate acestea, comisia constată că „în sunetul de fundal se aud scandări de tipul celor onomatopeice, ce imită sunetele scoase de maimuţă şi scandări rasiste”. Cu alte cuvinte, oficialii partidei nu au sesizat nimic, dar comisia a constatat că trebuie sancţionat clubul cu suma de 2.000 de lei şi disputarea următoarelor trei jocuri de pe teren propriu (ultimele din acest sezon) fără spectatori.
Nu la fel a fost judecat, cel puţin până în prezent, mesajul extrem de dur la handbalistei Melinda Geiger, în care, jucătoarea de la HCM Baia Mare spunea, printre altele, că spectatorii zălăuani se comportă mai rău decât animalele.
Dacă membrii Comisiei de Disciplină din cadrul FRH nu au luat deocamdată nicio măsură împotriva jucătoarei, o parte dintre suporterii zălăuani prezenţi la meci s-au sesizat, întocmind un memoriu pe care intenţionează să-l trimită pe adresa clubului din Baia Mare.
În rândurile ce urmează redăm partea esenţială a memoriului:
„La prezentarea echipelor înainte de startul partidei, toate jucătoarele de la HCM Baia Mare au fost aplaudate şi, unele cu merite pentru România, au fost chiar aclamate (exemplu Paula Ungureanu, Ionica Munteanu, Valentina ardean Elisei, Ada Nechita, Gabi Szucs) de întreaga sală, aplauze pe care echipa din Baia Mare le-a primit şi la finalul partide, cu toate că a câştigat la o diferenţă mare.
A doua zi, citind ziarele de sport şi ziarele locale, am rămas foarte neplăcut surprinşi de declaraţiile unei „vedete” a HCM Baia Mare, Melinda Geiger, referitor la suporterii echipei HC Zalău, ca fiind mai răi decât animalele, rasişti, că am înjurat mai rău ca în codru echipa adversă şi mai ales pe unele jucătoare.
Recunoaştem că s-a jucat cu ambiţie şi am fi dorit să facem scor mai strâns, dar valoarea şi spus până la urmă cuvântul, iar pe parcursul partidei, au fost şi faulturi mai mari, care au stârnit furia galeriei, precum şi a unor spectatori zălăuani care au huiduit. Dar, de aici şi până a ne face: fără cei 7 ani de acasă, animale, rasişti şi că echipa este condusă de un om fără scrupule (dl. Gheorghe Tadici) este un mare neadevăr.
Ne afectează foarte mult această declaraţie defăimătoare referitoare la suporterii echipei HC Zalău, dar mai ales în ceea ce-l priveşte pe acest om, dl. Gheorghe Tadici, care a făcut performanţă atât la naţionala de handbal a României, cât şi cu echipa zălăuană atât pe plan intern, cât şi pe plan extern.
Probabil că jucătoarea de la Baia Mare, Pineau, a înţeles şi interpretat greşit huiduielile şi râsul sarcastic al tribunei, după ce a faultat grosolan o jucătoare de la Zalău, iar aşa cum era corect, arbitrii au eliminat-o pentru a doua oară din joc, ea reacţionând violent la această decizie corectă, moment în care huiduielile au crescut în rândul tribunei, noi neauzind sau văzând gesturi obscene sau jigniri rasiste.
Referitor la educaţia pe care o promovează „vedeta” Geiger, ar fi bine ca ea să-şi ceară scuze public pentru afirmaţiile jignitoare aduse antrenorului Tadici, formaţiei HC Zalău, suporterilor şi chiar locuitorilor municipiului Zalău, să mai pună mâna pe Regulamentul de handbal şi mai ales pe Biblie, pentru a căpăta puţină educaţie, să nu mai fie cu aere de mare vedetă, de a caracteriza oamenii.
O avertizăm pe numita „vedetă” Geiger că suntem hotărâţi să o acţionăm în judecată pentru afirmaţiile jignitoare făcute la adresa noastră, a suporterilor, a profesorului Gheorghe Tadici şi a echipei HC Zalău”.
Probabil, reacţia jucătoarei din Baia Mare a venit pe fondul unei frustări, Geiger nefiind convocată în ultima perioadă de Gheorghe Tadici la lotul naţional tocmai din cauza atitudinii pe care a avut-o şi în acea perioadă.
Comisia de Disciplină a demonstrat, poate nu pentru prima dată, că, în cazul unora, regulamentele sunt „literă de lege”, iar în cazul altora, încercăm să o lăsăm „în coadă de peşte” până cade în uitare… Cel puţin această concluzie o putem trage după şedinţa Comisiei de Disciplină desfăşurată marţi.
Clubul zălăuan a fost deja sancţionat, iar pentru fapta câtorva persoane au de suferit, total nevinovaţi, peste o mie de iubitori ai handbalului din judeţ. Regulamentele sunt regulamente, trebuie respectate şi aplicate întocmai, nepărtinitor, nediferenţiat. Din păcate, la fel ca în alte domenii, doar unii suportă consecinţele şi au de suferit.

Alte articole

3 Thoughts to “Zălăuanii, Geiger şi instanţa”

  1. Anonim

    PENIBIL! DE CE NU SCRII NUMELE ANALFABETULUI CARE A SCRIS ASA-ZISUL MEMORIU?

  2. Anonim

    mai da cult esti tu poate esti de cealalta parte a baricadei asa ca hai sictir (7.44)

  3. Tăunul

    Zălăuanii au scăpat ieftin, cu trei etape fără spectatori. Dacă vor continua scandările rasiste, abia atunci va veni sancţiunea sancţiune !

Leave a Comment