Un bacalaureat, cică, profesional!

Bacalaureatul profesional nu este altceva decât o găselniţă pentru acoperirea eşecului înregistrat de absolvenţii de liceu în ultimele sesiuni de bacalaureat şi, implicit, a rateului suspuşilor sistemului de învăţământ. Acest bacalaureat profesional este un examen mult mai accesibil pentru absolvenţii de liceu, care vor avea astfel şanse mai mari de reuşită decât în anii precedenţi. Noua formulă nu face decât să ofere elevilor oportunitatea de a mai lăsa cartea din mână, favorizaţi de gândul că vor avea de susţinut probe mai uşoare.
Acest bacalaureat profesional se adresează cu precădere absolvenţilor de licee cu profil tehnologic, dar poate fi ales şi de candidaţii celorlalte liceelor cu profil teoretic sau alte unităţi de învăţământ. Prin urmare, adoptarea unui astfel de examen va conduce la obţinerea, mult mai uşor, a unei diplome de certificare a meseriei. Doar că bacalaureatul profesional este o suprapunere peste examenul de certificare a competenţelor profesionale, pe care, oricum, îl dau toţi elevii care termină un liceu tehnic. Mai exact, această diplomă nu le asigură intrarea pe piaţa muncii şi nici continuarea studiilor de nivel universitar.
Un alt neajuns este introducerea acestui tip de bacalaureat începând din vară, care ar putea bulversa elevii în privinţa disciplinelor pentru care trebuie să se pregătească. Nici măcar metodologia aferentă bac-ului profesional nu a fost întocmită, dar se lansează cererea pentru punerea ei în aplicare cât mai curând.
Pe de altă parte, majoritatea liceenilor sunt preocupaţi să chiulească de la ore, să se plângă de uniforma impusă de unitatea de învăţământ, asta pentru ca înainte cu câteva săptămâni de examenul de bacalaureat să se vaite că e prea încărcată programa şcolară şi că nu au avut timp să se pregătească.
Una peste alta, obiectivul final: să promoveze mai mulţi bacalaureatul. Procentul de promovabilitate al examenului de bacalaureat a scăzut ameninţător în ultimii ani. Astfel, promovabilitatea la examenul de final de liceu din acest an a fost de 44,26 la sută. Anul trecut, procentul fiind de 44,47 la sută. Promovabilitatea a înregistrat un trend ascendent începând din vara anului 2009, când 81,47 la sută dintre absolvenţii de liceu au examenul maturităţii, pentru ca în 2010 procentul să scadă la 69,30 la sută. Între anii 2003 şi 2008, promovabilitatea înregistrată la examenul de bacalaureat a variat între 76,82 la sută şi 84,76 la sută. Cele mai bune rezultate au fost obţinute de către elevii care au susţinut acest examen în anul 2002, când au promovat 86,71 la sută dintre candidaţi, respectiv în anul 2001, când au fost admişi la examen 86,28 la sută dintre absolvenţii de liceu.

Mihaela Oprea

3 Thoughts to “Un bacalaureat, cică, profesional!”

  1. nae

    Toata stima pentru autoarea prezentului articol ! Ma bucur ca va ingrijoreaza soarta invatamantului romanesc ! Felicitari !!!

  2. zalaucu

    asteas rezultatele (NE)reformei facute de marele invatat de cluj (marga)si ale abramburicai de bucuresti(madam caty).un articol bun.

  3. marga

    Bacalaureatul Profesional o alta tampenie a USL-istilor ca multe altele

Leave a Comment