Tu cu cine ții?

Daniel Săuca
Sunt cel puțin trei categorii de români în această perioadă de război în Ucraina, așa cred: cei care susțin fără rezerve, entuziast Ucraina, putiniștii și susținătorii unui curent să-i zicem naționalist neaoș, care, printre altele, nu apreciază deloc implicarea noastră.
Întrebat repede „cu cine țin”, cu rușii sau cu ucrainienii, nu aș putea răspunde acum. Sigur nu țin cu războiul, cu luarea de vieți nevinovate, cu demența ajunsă la vârful statului, cu distrugerea de țări. Emoțional, firește, destui sunt de partea ucrainienilor. Și pentru că sunt victima invaziei, cu un comportament eroic.
Poate că răspunsul meu ar fi mai clar dacă s-ar schimba actanții. Țin cu democrația de tip occidental, cu libertatea, cu alegerile libere. Am rezerve față de capitalismul fără reguli ori a unei piețe libere de orice control al statului, dar îmi este clar: nu îmi doresc să mă întorc la economia de stat. Și nici să „prind rușii” la televizor.
Războiul informațional, propaganda sunt purtate de ambele tabere. De regulă, într-un asemenea război, nicio parte nu este imaculată.
Studiul, lectura multor cărți și articole de istorie îmi spun că în declanșarea războaielor mai întotdeauna nu există doar un singur vinovat, cel care trage primul ori cel care invadează. Și nu există doar un singur dement, de regulă dictatorul.
Există oare, chiar și numai teoretic, șansa redobândirii Bucovinei ori Moldovei de peste Prut? Deja gândesc ca un revizionist. De-a lungul istoriei, granițele s-au mutat după cum au vrut și după cum au murit și s-au născut imperiile. Mai vechi sau mai noi.
Pandemia a trecut de parcă nici nu a fost. Acum discutăm despre război. În ordine conspiraționistă urmează foametea, cataclismele. Merge și un pic de sfârșitul lumii.

3 Thoughts to “Tu cu cine ții?”

  1. […] Daniel Săuca Sunt cel puțin trei categorii de români în această perioadă de război în Ucraina, așa cred: cei care susțin fără rezerve, entuziast Ucraina, putiniștii și susținătorii unui curent să-i zicem naționalist neaoș, care, printre altele, nu apreciază deloc implicarea noastră. Întrebat repede „cu cine țin”, cu rușii sau cu ucrainienii, nu aș putea răspunde acum. Sigur nu țin cu războiul, cu luarea de vieți nevinovate, cu demența ajunsă la vârful statului, cu distrugerea de țări. Emoțional, firește, destui sunt de partea ucrainienilor.  » Mai multe detalii […]

  2. Puțină istorie

    Rugăm dacă se poate, fără abureli. Aici nu e vorba de trecut, e vorba că în anul de grație 2022 când, românii sunt prigoniți în ucraina, minoritatea română este interzisă acolo. D-le Sauca, dacă nu știai, îți spun eu, limba română este interzisă în școlile din ucraina. Să nu-i mai trădăm pe confrații noștri de acolo încă odată. Impotentul președinte constantinescu, ales de liberali și țărăniști, i-a trădat odată prin pactul rușinos încheiat cu guvernanții de la kiev !

  3. I.C.

    Și zici că nu-i vinovat doar invadatorul, că și invadatul e vinovat și trebuie „demilitarizat” și „denazificat”? Prin toată poliloghia pe care ai scris-o îi fabrici scuze lui Putin!

Leave a Comment