Subiecte vechi, probleme și mai vechi

Daniel Săuca

Vor exista suficiente trădări prin iunie la probabila moțiune de cenzură anunțată de PNL? Teoretic, nu. Practic, nu. Kelemen Hunor: „Trebuie să trădeze cineva din arcul guvernamental. În acest moment, nu văd cine ar trăda Guvernul”. Dacă nici ei nu văd cine ar trăda Executivul acum, e destul de probabil că surprizele sunt excluse. Și apoi nici liberalii, la vârfuri mai mari sau mai mici, nu se simt chiar confortabil în noul/vechiul mariaj politic. Cu sau fără stenograme.
n Sunt curios dacă și cum se va rezolva problema (veche a) salarizării în așa-zisul sistem bugetar. Și mai sunt curios dacă actuala guvernare va reuși să „pună deoparte” suficienți bani pentru reglementarea (măcar parțială a) chestiunii. Bani mulți, foarte mulți… Dar cum se apropie o nouă tură de alegeri, poate, poate…

S-au trezit, brusc, unii, cu povestea, problema (veche a) tăierilor nesimțite din pădurile patriei. De parcă vremurile „drujbei lui Dumnezeu” au fost cu mii de ani înainte ori pe vremurile dinozaurilor pitici, de Sălaj. Acum, povestea, problema ar avea și o „latură” naționalistă (patriotică, lacrimogenă), din cauza/datorită unui concern austriac. Nu se mai pot discuta subiecte, probleme (vechi) dacă în cauză sunt implicate state europene? Interesante vremuri… Și în domeniul prețurilor la combustibili. Abia aștept descoperirea de noi rezerve de petrol în tina patriei pentru a asista la o nouă tură de scumpiri. Sunt curios și dacă prețurile la alimente chiar vor scădea după anunțata reducere a TVA în domeniu. M-aș mira, dacă vor fi ieftiniri, ca prețurile să scadă în „ritm” cu scăderea așa-numitei taxe pe valoarea adăugată.

Știți ce ar trebui să faceți în caz de cutremur/calamitate? Dacă scăpați. Nu m-aș mira: peste 95 la sută din populația adultă habar nu are. Și pentru că exercițiile, informarea în domeniu tind spre zero. Și nu numai în acest „minunat” sector.

Au stat nu chiar mult în botă și au decretat: primarii vor fi aleși într-un singur tur de scrutin. Din partea mea, nicio problemă, să fie primiți! Problema (veche, ca și subiectul) e că în multe comune ale patriei noastre atât de dragi și de scumpe, foarte mulți „primași” vor fi aleși exclusiv pe bază de neamuri și cunoștințe. Și, prin urmare, se pune (se ridică) din nou problema reprezentativității.

Leave a Comment