Sărbători doar cu aromă de carne

Am fost în weekend în două supermarketuri din Zalău, întâmplarea a făcut să ajung în zona cu produse de carne și era coadă mare. Am întrebat persoanele care așteptau la rând ce se întâmplă și ce așteaptă. Mi-au răspuns că vor să cumpere carne de porc și de vită pentru sărbătorile de iarnă și pentru Revelion. Am întrebat de ce nu mai așteaptă pentru a face aceste cumpărături și răspunsul lor m-a șocat: cumpărăm acum că de sărbători am înțeles că va costa dublu carnea. În primă fază am rămas puțin pe gânduri, iar mai apoi le-am întrebat de unde au aflat informația. Mi-au spus că de la televizor și din măcelării au primit aceste detalii. Le-am întrebat și eu pe vânzătoarele de la raionul de carne dacă ele știu ceva legat de acest subiect. Grăbite tare să cântărească bucățile de carne clienților nerăbdători, vânzătoarele mi-au spus că așa au auzit și ele de la patroni. Și totuși, carnea de porc nu lipsește de pe mesele de sărbători, așa e la noi, musai să fie puțină cărniță și jumere rumene. Am vrut să înțeleg mai bine acest fenomen și am luat legătura cu câțiva producători sălăjeni, în ideea de a vedea care este de fapt pulsul pieței la noi în județ. Opinia lor a fost una similară, majoritatea spun că este posibil ca prețul să crească, însă în niciun caz nu se așteaptă la dublarea prețului la carnea de porc de sărbători, așa după cum se aude. Motivele sunt legate în principal de cerealele din abundență din acest an și de prețul mic la furaje. Ceea ce ar putea duce în schimb la majorări importante de preț la carne și la produsele din carne ar fi materialul genetic care este foarte scump la noi, pesta porcină care a lovit în mai multe comune și stocurile de carne care vor ajunge de sărbători din import. Peste 80  la sută din volumul necesar de carne de porc la nivel național provine în principal din Europa. În condițiile în care stocurile de carne vor fi mult prea mici, atunci ne putem aștepta să vină peste noi valuri mari de scumpiri. Am văzut că guvernul intenționează să plafoneze prețurile la produsele de bază până pe 31 ianuarie și românii să pună pe mese de sărbători sarmale și cozonaci mai ieftini. Perfect, numai să găsim pe rafturi produsele reduse promise, deoarece în prima fază comercianții s-au orientat rapid și au modificat gramajele și compoziția produselor astfel încât să nu aibă niciun fel de pierderi. De data asta poate avem mai mult noroc, deși noi ar trebui să ne resemnăm și să ne cumpărăm din timp cele necesare, nu de alta dar la noi de sărbători prețurile cresc văzând cu ochii, în timp ce în țările europene prețul scade tocmai pentru a stimula și încuraja consumul. Ce să faci, noi avem un stil mai aparte, e al nostru, ni-l păstrăm, ne adaptăm la UE, la absolut tot, mai puțin la salarii, pensii și prețul la produsele necesare unui trai decent. E bine, vin sărbătorile, iar din puținul pe care-l avem tot vom găsi noi o soluție să punem pe masa de sărbători ceva bucate. Unii pensionari se pregătesc deja să facă împrumuturi pentru a-și putea cumpăra cele necesare, cei cu rate stau mai prost, în rest nimeni nu se plânge, reapar cozile acolo unde se anunță că se dă câte ceva la preț redus sau cu termen apropiat de expirare. Să ascultăm colinde, să fie sărbătoare, miros de sarmale și cozonaci în case

One Thought to “Sărbători doar cu aromă de carne”

  1. […] Am fost în weekend în două supermarketuri din Zalău, întâmplarea a făcut să ajung în zona cu produse de carne și era coadă mare. Am întrebat persoanele care așteptau la rând ce se întâmplă și ce așteaptă. Mi-au răspuns că vor să cumpere carne de porc și de vită pentru sărbătorile de iarnă și pentru Revelion. Am întrebat de ce nu mai așteaptă pentru a face aceste cumpărături și răspunsul lor m-a șocat: cumpărăm acum că de sărbători am înțeles că va costa dublu carnea. În primă fază am rămas… Citeste mai mult […]

Leave a Comment