Restanțe

Daniel Săuca
Chiar nu se poate ca în municipiul Zalău câteva străzi să poarte numele unor personalități culturale locale trecute la cele veșnice? Iuliu Suciu, fost primar al orașului și președinte al Cenaclului „Silvania”, nu merită o stradă cu numele lui? Gheorghe Șișeștean, profesor universitar, sociolog, nu merită măcar o alee cu numele lui? Bine că avem străzi și alei cu denumiri „mărețe”: Rozelor, Turturelelor, Crângului, Alunului, Cerbului, Căprioarei, Ciocârliei, Vișinilor…
Chiar nu se poate repara, reabilita, cârpi drumul dintre Supurul de Jos și Cehu Silvaniei? Sălăjenii am înțeles că s-au apucat de lucru. Sătmărenii, pauză. Chiar nu poate reveni (o parte din) „Țara Codrului” la județul Sălaj? Arată a „țara nimănui”, nici a sălăjenilor, nici a sătmărenilor, nici a maramureșenilor…
Chiar nu se poate, în Anul Cărții, ca primăriile, consiliile locale să aloce mai mulți bani pentru achiziția de carte? Chiar nu e posibil ca în toate comunele din județul Sălaj să existe măcar un raft cu autori, scriitori sălăjeni (români și maghiari) de ieri și de azi?
Chiar nu se poate impune, în România anului 2019, reglementarea mass-media, mai ales în ceea ce privește difuzarea de „fake news” ori de „informații” neverificate? Oare nu cumva „povestea” ține (și) de celebra „siguranță națională”?
Chiar nu se poate, la mintenaș 30 de ani de la „marea revoluție fesenistă” din decembrie 1989, să ni se spună „adevărul”: „lovitură de stat”, „revoluție”, „evenimente”, „trădare”?
Chiar nu se pot termina, în 2019, „experimentele” în privința învățământului (mai ales cel preuniversitar) din România?
Chiar nu e posibilă „re-unirea” României cu Moldova de peste Prut?
Chiar nu se pot încheia „războaiele” (penibile, jenante) între „palate”?
P.S.: Nu sunt, totuși, prea multe restanțe? Puteți contribui și dvs., fără înjurături, măcar să ne li reamintim.

Alte articole

2 Thoughts to “Restanțe”

  1. Apel la ratiune, nu doar la emotii

    Da-le-ncolo de strazi cu nume de personalitati! Daca vreti sa cinstiti personalitatile locale, faceti-o altfel, fara sa chinuiti zalauanii inca in viata. Eu ca stau pe strada Locotenent-Colonel teofil Moldoveanu stiu bine ce vorbesc. De cate ori am de completat un formular imi amintesc „cu placere” de treaba asta. De ce nu sunt bune numele de din fauna sau flora romaneasca?! Ba chiar are un oarecare efect calmant sa stai pe strada Trandafirilor sau a Caprioarei, de pilda. Numai bine!

  2. Anonim

    Chiar nu se poate sa scapa de securistul Tiberiu Marc! Nici cu Bode sau cu Capilnasiu nu mi-e rusine! Halal optiuni politice in Salaj!

Leave a Comment