Război cu crucea în mână

Daniel Mureşan

Voltaire este un precursor. Este purtătorul de drapel al secolului al XVIII-lea care precede și anunță Revoluția. Este luceafărul acestei mari dimineți. Clericii au dreptate să-i spună Lucifer.” Asta spunea Victor Hugo despre marele scriitor și filosof al iluminismului francez. Chiar dacă o bună parte din criticile lui Voltaire se adresau creștinismului, el nu pretindea că atacă religia, doar că denunță crimele care se comit în numele ei – Nu cred că m-am abătut de la misiunea mea recomandând oamenilor religia care îi unește, nu cea care îi dezbină; cea care nu este a niciunui partid, care formează cetățeni virtuoși, și nu imbecili scolastici; care tolerează și nu persecută; care spune că orice lege constă în a-l iubi pe Dumnezeu și pe aproapele tău; nu cea care face din Dumnezeu un tiran, și din aproapele nostru un munte de victime.”

Iată că după aproape trei sute de ani, aceste cuvinte sunt mai actuale ca oricând. Patriarhul Kirill al Rusiei aprobă un munte de victime în numele lui Dumnezeu! Nu se comportă ca un om al lui Dumnezeu, dar se pretinde și, din păcate, milioane de ruși îl cred. El sfințește tancuri și mitraliere, sfințește armata rusă care omoară și mistuiește tot ce-i stă în cale. Și ca tacâmul să fie complet, Kirill justifică eventuala folosire a bombei nucleare și motivează crimele comise de armată.

Război să fie! – pare să strige omul fără Dumnezeu, preocupat de tot felul de îndeletniciri homofobe, la braț cu ultracreștinul Putin plin de păcate lumești, ce minte cum respiră. Un război al lumii creștine ruse stupide, contrar vieții în demnitate și libertate. Au sub fund o bombă nucleară cu care amenință pe toată lumea, crezându-se atotputernici. Sau poate Kirill se crede un nou Dumnezeu, blasfemizând orice urmă de credință.

Biserica ortodoxă română a condamnat uciderea copiilor, a femeilor și copiilor, a oamenilor nevinovați. O atitudine demnă de o biserică a secolului XXI. Nici nu cred că se putea altfel, cu toate că distrugerea omenirii în numele bisericii e o noutate care oripilează orice credincios. Oricum, Kirill a făcut un deserviciu uriaș bisericii ortodoxe, în general. Chipuri cioplite și dictatori paranoici, totul într-un spectacol grotesc.

Voltaire spunea că este esențial să progreseze lumea. Candid, celebrul său personaj, “cultiva grădina” ca să să rezolve probleme concrete. În consecință, este important să combatem factorii care încetinesc progresul: fanatismul și intoleranța. Voltaire continuă să fie un punct de referință pentru toți cei care apără societățile deschise ale cetățenilor liberi și egali în fața comunităților închise în jurul unei religii, rase sau culturi.

 

 

3 Thoughts to “Război cu crucea în mână”

  1. […] Daniel Mureşan “Voltaire este un precursor. Este purtătorul de drapel al secolului al XVIII-lea care precede și anunță Revoluția. Este luceafărul acestei mari dimineți. Clericii au dreptate să-i spună Lucifer.” Asta spunea Victor Hugo despre marele scriitor și filosof al iluminismului francez. Chiar dacă o bună parte din criticile lui Voltaire se adresau creștinismului, el nu pretindea că atacă religia, doar că denunță crimele care se comit în numele ei – “Nu cred că m-am abătut de la misiunea mea recomandând oamenilor religia care îi unește, nu cea care îi… Citeste mai mult […]

  2. […] Daniel Mureşan “Voltaire este un precursor. Este purtătorul de drapel al secolului al XVIII-lea care precede și anunță Revoluția. Este luceafărul acestei mari dimineți. Clericii au dreptate să-i spună Lucifer.” Asta spunea Victor Hugo despre marele scriitor și filosof al iluminismului francez. Chiar dacă o bună parte din criticile lui Voltaire se adresau creștinismului, el nu pretindea că atacă religia, doar că denunță crimele care se comit în numele ei – “Nu cred că m-am abătut de la misiunea mea recomandând oamenilor religia care îi unește,  » Mai multe detalii […]

  3. Anonim

    În schimb, ucraina câștigă tot, inclusiv Eurovision, prin furtișag, evident !

Leave a Comment