Puțintică răbdare și începe „distracția”!

Opoziția a anunțat săptămâna trecută că a reușit să strângă numărul necesar de semnături, astfel încă moțiunea de cenzură să treacă. A anunțat de asemenea că pe lista cu pricina există și câțiva parlamentari pesediști care au semnat pentru debarcarea Guvernului Dăncilă. Astfel, moțiunea ar trebui citită cât de curând și votată în Parlament la începutul acestei luni, adică în octombrie. Ei bine, indiferent de deznodământ, din acel moment începe „distracția”!

Trebuie să fiți de acord că peste toată această moțiune de cenzură plutește la această oră o mare nebuloasă. Se pare că niciunul dintre liderii opoziţiei nu reuşeşte să explice clar ce se va întâmpla după ce Guvernul pică. Liberalii spun că ar fi patru variante: alegeri anticipate, guvern interimar (ceva guvern tehnocrat sau de uniune naţională, nu e clar), un guvern care să includă PNL şi alte partide din opoziţie, însă cel mai probabil ar fi vorba despre un guvern „de criză” PNL până la alegerile parlamentare din 2020. Pe de altă parte, cei de la USR-PLUS iau în calcul doar varianta alegerilor anticipate, dar sunt dispuşi la un singur compromis, și anume să susțină un guvern PNL (numai bun să-și rupă gâtul) care să organizeze anticipate. Iar despre Victor Ponta ce am mai putea spune? La cât de parșiv e omul ăsta, chiar că nu mai poți avea deloc încredere în ce spune. Totuși, din intențiile sale reseie că și-ar dori decapitarea Guvernului Dăncilă, ca apoi să formeze un nou guvern PSD – Pro România – ALDE.

Devine astfel tot mai evident că semnatarii moţiunii nu s-au pus de acord asupra unui plan B în cazul în care demersul lor va avea succes, iar presiunea ce vine din partea societății civile miniminează interesul politic, de grup. Ceea ce nu-i chiar un lucru rău. Și-apoi, devine cât se poate de clar că nimeni, dar absolut nimeni, nu își dorește să își asume responsabilitatea guvernării, așa că majoritatea celor din Opoziție ar prefera să scoată castanele cu mâna celuilalt. Bașca, nu-i deloc improbabil ca o cădere a moțiunii să aducă mai degrabă bucurie în rândul inițiatorilor acestui demers, decât lacrimi, reproșuri și regrete. Așa că, dacă PNL şi USR intenționează să guverneze împreună din 2020, interesul politic general în zona actulei opozițiii ar spune că moţiunea de cenzură nu ar trebui să treacă. Ideal ar fi să pice din cauza trădării altora, în speță a pesediștilor care vor s-o mazilească pe Dăncilă, de frica asocierii cu imaginea acesteia. Pentru că, până la anul, la cum decurg lucrurile, Guvernul Dăncilă va îngropa PSD. Însă mă tem că, odată cu el, „băieții în roșu” vor pune crucea și pe țara asta. Să fie oare acesta compromisul ce trebuie făcut pentru a o loa de la zero, pentru a scăpa pentru cel puțin patru ani de PSD? Mai au românii răbdare, încă vreo câteva luni, să suporte această rușine de Guvern? Nu prea cred…

 

Alte articole

One Thought to “Puțintică răbdare și începe „distracția”!”

  1. Anonim

    De o lună, liberalii tot anunţă că luni depun moţiunea. Nu se ştie însă care luni !

Leave a Comment