Pre-ţiganiada electorală

Nici bine nu am peticit cu dale noi de marmură, platoul central (că de reparaţii generale nu avem bani, deocamdată) că au şi apărut primele zgârieturi serioase cauzate de un ditamai panoul electoral, confecţionat ca în epoca bronzului, din nişte fierătănii uriaşe, numai bune de aşezat pe o suprafaţă din marmură, nou-nouţă. Lângă el, la câţiva metri distanţă, un cort meschin aparţinând unei alte formaţiuni politice, tronează şi încurcă circulaţia pietonilor pe un spaţiu care le aparţine în totalitate. Ca la ţigani! Centrul zalăului suferă, din nou, sub povara bannerelor megalitice, făcute cu o lipsă desăvârşită de talent şi aşezate parcă să ne facă în ciudă, nouă, celor oricum sătui de minciuni şi promisiuni electoral colorate şi agăţate peste tot în oraşele judeţului şi în municipiu.

Dacă Biroul Electoral Judeţean nu dă declaraţii şi nici nu prea are ce să facă, municipalitatea, singura care ar putea sancţiona aceste gesturi lipsite de respect faţă de cetăţeni, nu face nici ea nimic. Cu ce sunt dator eu, să am în buricul oraşului, ilegal şi imoral amplasat un ditamai bannerul pe patru picioare stângi, urât ca naiba şi mare cât un balaur? Campania electorală începe în zile, pentru care motiv care ţine de urbe şi de cetăţenii ei, trebuie să avem în drum şi în faţa ochilor acest afişaj abuziv, cu încălcarea celor mai elementare norme de bun simţ, civilizaţie şi respect pentru peisajul urbanistic care, şi-aşa este aşa cum îl ştim şi îl vedem?

Lipsite de orice scrupule şi fără să ţină cont de faptul că cetăţenii nu sunt nici cifre, nici statistici şi nici oi care să intre în socoteala şireată a partidelor, formaţiunile politice îşi arată, iată, măsura respectului şi ne sufocă sistematic, aşa cum s-a întâmplat mereu de altfel, cu o publicitate electorală agresivă împrăştiată înainte de vreme ca un insecticid pe toată suprafaţa judeţului.

Pentru cei care nu ştiu, campania electorală începe în 11 noiembrie. Abia începând cu ziua de 11 este firesc, normal şi cinstit să apară aceste bannere imense şi pe blocuri şi pe platoul de marmură, şi pe şosele şi peste tot. Nu înainte cu două săptămâni astfel încât, din sătui ce suntem să devenim de-a dreptul alergici la aceste alegeri care stau oricum pe un butoi de pulbere. Scandalurile care ţin primele pagini ale ziarelor, răzbunările, trădările politice şi prefăcătoria legendară care garnisesc din belşug orice scrutin, nu lipsesc nici din micul Sălaj.

De la trimişi în judecată, pe ultima sută de metri, la eternii “cinstiţi” care apar pudraţi prin fotografii, cu chipuri şi mai ales gânduri noi, şi până la loviturile sub centură pe care şi le trag partidele la nivel local ori judeţean, toate sunt decorate aşadar cu o publicitate electorală ilegitimă, imorală, făcută cu ignoranţă şi sfidare faţă de locuitorii sălajului. Efectul nu va fi cel scontat în sânul formaţiunilor ci exact inversul, aşa cum sunt şi efectele unor măsuri aşa-zis în beneficiul cetăţenilor, luate pe ultima sută de metri, evident tot în scop electoral şi care ne demonstrează că nici un munte de penibil nu e prea înalt pentru actualii noştri politicieni.

După ce că abia avem câte o stradă mai de Doamne-ajută, un parc sau un loc central în care să ne putem plimba liniştiţi, mai trebuie să suportăm şi pre-campania electorală a fiecărui partid care îşi spânzură susţinătorii şi candidaţii pe unde îi tună capul, ni-i bagă pe gât, pe sub uşi sau pe unde naiba mai apucă, astfel încât să se asigure că îi vom urî cu patimă încă înainte de a lua o decizie – oricum proastă – indiferent care ar fi aceea.

 

Alte articole

Leave a Comment