Un fost procuror îşi lansează cartea la Zalău

Bistriţeanul Ioan V. Moldovan, un cunoscut procuror ce a activat în judeţul Sălaj, cu întreruperi, între anii 1970 şi 1998, îşi lansează, la Zalău, volumul „Noi nu mergem la război”. Evenimentul cultural va avea loc în sala „Dialoguri europene” a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, luni, 7 noiembrie.

Ioan V. Moldovan s-a născut în 1948, în comuna Chiuza, judeţul Bistrița-Năsăud şi a făcut studii juridice. În anii ’80 a publicat proză scurtă în Luceafărul, Suplimentul literar al Scânteii tineretului, Tribuna. Imediat după 1990 renunță la literatură și, pentru o scurtă perioadă, intră în politică ocupând demnitatea de ministru în guvernul Stolojan. Apoi se dedică în exclusivitate carierei de magistrat și se pensionează din funcția de procuror șef al DNA Bihor. Acest volum reprezintă un întârziat debut editorial, ca o nostalgică întoarcere la prima iubire.

Apărută în acest an la Editura Şcoala Ardeleană, „Noi nu mergem la război” cuprinde 12 povestiri poliţiste scrise cu umor şi tâlc. „Prozatorul are o scriitură remarcabil de bine strunită. Scrie economicos, limpede, fără excese. O parcimonie care face utilizarea rară a epitetelor extrem de eficientă. Paginile se citesc ușor, dar în același timp cu maximă eficiență, demonstrând o maturitate și o stăpânire a instrumentelor de scriitură remarcabilă. „Noi nu mergem la război” este un plonjon surprinzător de plăcut într‑un univers pe care l‑ai fi intuit deprimant, dar îl descoperi exploziv și captivant. O gură proaspătă de oxigen printre atâtea și atâtea lamentații sau, din contră, edulcorări ale trecutului imediat. Lucid și ludic, universul propus de autor îți permite să mai descoperi încă un unghi din care poți privi lumea românească de dinainte de 1989”, apreciază criticul literar Victor Cubleșan.

Alte articole

One Thought to “Un fost procuror îşi lansează cartea la Zalău”

  1. ANTON VASILE

    Felicitari MOMO

Leave a Comment