(Post) Pandemice

Daniel Săuca
Mă gândeam, așa, de 1 Decembrie, că îți poți iubi țara și cu semnul întrebării, nu numai cu semnul exclamării! Și totuși ne plac mai degrabă exclamațiile, declamațiile decât interogațiile. Și pentru că avem orgoliul sau naivitatea cunoașterii. Iar pentru a afirma că știm ne mulțumim cu foarte puțin, mai ales din „firimiturile” aruncate intenționat de cei care știu dar nu vor ca și noi să știm.
Spectacolul dezagreabil al violenței, prostiei, ignoranței din spațiul public românesc. Înainte de apariția „social media” și a pandemiei prezente, parcă era mai suportabil. Pe urmele unor „vorbe din bătrâni”, constat și eu: cantitatea de prostie, ignoranță, prostie rămâne constantă. Față de alte vremuri e sigur mai zgomotoasă.
„Apar cazurile de gripă: sunt de 11 ori mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut și de 5 ori mai puțini români vaccinați. Ce spun specialiștii” (libertatea.ro). A început deci și isteria gripei și a vaccinării cu „antigripal”. Ce spun totuși „specialiștii” în publicația cu pricina? „Un pneumolog și un infecționist susțin că «în funcție de cum ne vom comporta de sărbătorile de iarnă, vom avea în ianuarie valul 5 de COVID și debutul sezonului de gripă, care se vor suprapune»”. Așadar, de Sărbători trebuie să ne comportăm frumos…
A venit și rândul actualului premier să declame câștigarea independenței energetice: „Nicolae Ciucă anunţă că România poate atinge independenţa energetică în cinci ani” (adevarul.ro). Doar cinci ani?
Câtă naivitate!… „Votul de la 16 ani pentru alegerile locale și europarlamentare, solicitat de o federație a tinerilor, după ce Florin Cîțu s-a declarat de acord: «Să fie inclus în discuțiile pentru revizuirea Constituției»” (g4media.ro). Un tânăr la 16 ani poate avea discernământul necesar pentru un vot responsabil? (Nu că mulți adulți l-ar avea…)
Mare, mare problemă: „Primarul din Piteşti pune «tunurile» pe arbitrii din Liga I: Vă bateţi joc de noi, vă bateţi joc de sport, vă bateţi joc de toţi cei care iubesc fotbalul” (news.ro). Sigur nu numai arbitrii își bat joc…

Leave a Comment