Performanța în învățământul sălăjean valorează 10 euro

Instituția care păstorește învățământul sălăjean și care câștigă, de departe, locul I la categoria “Instituții inutile pe fața Pământului” continuă seria gesturilor impardonabile cu o nouă acțiune – cred eu – cel puțin nesăbuită. Zeci de elevi sălăjeni premiați la olimpiadele naționale și internaționale au fost, fie și fără rea-intenție, separați, exact acolo unde nu e cazul, pe criterii lipsite onestitate. În primul rând, cei care au organizat cu mare tam-tam “festivități” la care se oferă “premii” în valoare de aproximativ 50 de lei au considerat, pe principiul referendumului discriminării și al urii care ne va umbri acest weekend, că cei care au primit premii la olimpiadele naționale și internaționale dar și locul I la Județ trebuie sărbătoriți și premiați într-o festivitate separată, cu mare fast și cu participarea iluștrilor conducători, ai profesorilor, evident în cel mai frumos cadru oferit de municipiul nostru, respectiv Clădirea Transilvania, oricum neîncăpătoare pentru o astfel de festivitate. Nimeni nu știe de ce nu a fost aleasă o sală ceva mai generoasă ca spațiu, deși ca frumusețe și atmosferă, “Transilvania” noastră nu poate fi egalată de nicio altă clădire.

Restul tineretului, strălucit și el, dar câștigător al locurilor doi și trei pe județ, a fost îmbrâncit fără drept de apel în ingrata sală de ședințe – care inspiră orice altceva numai fast nu – din clădirea inspectoratului, acolo unde nu a fost niciodată și nici nu va fi vorba un cadru propice unui astfel de eveniment, un loc în care toți elevii să se simtă la fel de apreciați chiar dacă nu au obținut premiul I, ci premiile II și III. Loc în care, evident, nu a mai ajuns nimeni din presă ori invitații de seamă prezenți la prima festivitate. Nu știu dacă voi ați mai auzit sau văzut undeva până acum o festivitate de premiere organizată pentru același scop, indiferent care ar fi acela, să fie împărțită la ore și locuri diferite în funcție de înălțimea locului de pe podium.

Desigur, dacă valoarea premiilor este oarecum normal să difere, pentru a-i stimula pe copii și pentru a respecta o regulă de bază a unui astfel de eveniment (aur-argint-bronz) nici la acest capitol nu reușim să ieșim din ridicol. Consiliul județean a oferit, la cererea Inspectoratului Școlar, premii de 50 (cincizeci) de lei elevilor care au obținut locul al III-lea pe județ, la olimiade (ultimele comunicate arată faptul că această sumă ar fi fost, pe ultima sută de metri, suplimentată sensibil). Nu a spus nimeni să luăm exemplul oltenilor care i-au trimis pe toți copiii cu rezultate bune și foarte bune (nu contează ce loc au obținut) la Disneyland, Paris, într-o excursie de opt zile, nu mai contează că în alte județe elevii sunt stimulați și apreciați ca atare pentru rezultatele pe care le obțin, cu eforturi foarte mari de multe ori, prin premii care să nu stârnească râsul, la noi un premiant obține de la Împărăția județului fabuloasa sumă de 50 de lei.

Desigur, premiile în bani pentru tinerii de pe locurile fruntașe la națională, au fost cu o valoare decentă, mulțumitoare. Dar pentru ceilalți, Dumnezeu cu mila. Pentru alte evenimente însă, avem sute de mii de lei, recte festivaluri inutile, la care nu participă mai mult de 20 de curioși, “concerte” pe bandă rulantă având același stil și aceeași tematică, lecturi peste poezii sau tot soiul de investiții care nu reușesc să facă altceva decât să bifeze o listă de activități în fața căreia te apucă căscatul și care să ”justifice” salariile colosale ale celor care răspund sau mai bine spus ar trebui să răspundă cu scaunul pentru aceste activități, dar mai ales pentru corecta lor alegere și diversitatea care la noi, așa cum știți, lipsește de secole.

Există un principiu încă valabil, “cere și ți se va da” – CJ a dat atât cât Împărăția învățământului a cerut. A mai venit și Primăria cu ceva, nu se știe cât, exact, că e o nebuloasă totală și în ceea ce spun sau nu spun cei din Primărie, iar pe principiul pic cu pic se face mult, copiii au plecat acasă cu ceva în tolbă. Nimeni nu înțelege, însă, o dată pentru totdeauna, faptul că trăim vremuri în care este absolut necesară o redirecționare a priorităților, a banilor pe anumite segmente, e necesar să investim cât putem de mult în copii, în tineri, pentru că pe zi ce trece județul acesta devine tot mai bătrân și mai însingurat, inclusiv prin faptul că cei care termină sau sunt încă la școală, scot Sălajul de pe orice listă cu planuri de viitor.

Fără să fiu malițios, să critic inutil sau să arăt ceea ce oricum se vede de la o poștă, elevii trebuiau chemați TOȚI la o festivitate de premiere egal valabilă, una și bună, în același loc frumos și în același cadru festiv care chiar insuflă și emană festivism, emoție, prețuire. Trebuiau chemați și cei cu premiile I, dar și cei cu premiile următoare, felicitați laolaltă, fotografiați de presă, îmbrățișați de oficialități și premiați cu sume de bani care măcar să nu frizeze ridicolul. Dați-le, oameni buni, bani! Premiați-i așa cum trebuie! Renunțați la alte activități și proiecte care ne toacă banii degeaba, la chestiile comunist-absurde și dați-le acestor copii premii consistente, indiferent că au luat locul I II sau III și mai ales tratați-i cu aceiași importanță și același festivism pe toți, în același loc, în același timp! 

Altfel, acești bani – mă refer la sumele modice (oferite pentru premiile II și III la fazele județene) puteau fi trimiși și prin poștă sau împărțiți într-o pauză, la școală, fără să te mai lauzi cu festivități de premiere oricum făcute discreționar, prin care îi aduci pe unii la cortina de catifea, iar alții îi înghesui într-o sală meschină de inspectorat oferind un premiu în bani cu care îți poți cumpăra, cel mult, o pereche de teniși de la depozit.

 

One Thought to “Performanța în învățământul sălăjean valorează 10 euro”

  1. Anonim

    Nu toti elevii cu locurile doi sau trei pe judet au fost prezenti la aceasta mare si importanta festivitate. Unii nu au fost invitati, probabil ca sunt din Zalau.

Leave a Comment