O, sancta simplicitas!

Daniel Mureşan

În anul 1415, Jan Hus – teolog ceh cunoscut pentru ideile sale anti-papale, era ars pe rug împreună cu manuscriptele sale, cenușa sa fiind împrăștiată în Rin. O bătrânică amăgită de promisiunea fericirii viitoare s-a apropiat cu un braţ de vreascuri şi le-a îngrămădit pe focul rugului. Ultimele cuvinte ale lui Jan Hus ar fi fost: „O, sancta simplicitas !” („O, sfântă prostie !”), oftând la ignoranța și naivitatea femeii.
„O, sancta simplicitas!“ a ajuns în România un fel de strigăt. Aici prostia a ajuns la rangul de virtute. Escrocii, șmecherii și borfașii profită din plin de naivitatea unui segment al populației ce tinde să devină majoritar. Exercițiul dubiului e pe cale de dispariție, se ia de bun orice se vede la televizor, mai nou și ce scrie pe facebook. Acești oameni fără discernământ pleacă urechea la orice, poate fiindcă nu au ce pierde. Mistica miracolelor vizează persoanele ce visează o viață fără griji. Probabil aici au un rol important lipsa cultului muncii sau religiile mistico-conservatoare din România.
Pe aceste meleaguri a înflorit Caritasul, adică speranța banului nemuncit, picat din cer. Stoica și Tatulici erau priviți ca niște zei, lumea îi sorbea din ochi. În final cei doi au scos limba păgubiților, lăsându-i cu buzele umflate. Credeți că s-a învățat minte românul? Da de unde! Au urmat SAFI, Delphin, FNI, Eurobingo sau multe alte scheme financiare menite să jupoaie românul și de puținul ce îl avea. Niciunul din milioanele de români păgubiți nu și-a pus întrebarea cum se pot inmulți banii de opt ori? Sau se gândeau că există un scamator cu joben în spatele cortinei. Sau nu gândeau deloc. Sau ambele la un loc.
Într-un asemenea mediu e raiul politicienilor populiști, plini de promisiuni fără acoperire. Iar când mai vin și cu litrul de ulei și kilul de zahăr, rețeta are succesul asigurat. Românul se vede important, primește gratuit ceva. Un fel de paradisul proștilor, unde promisiunea politicianului are miros de parfum și culoare pastelată. Acum, campania electorală e deja începută. Doar că va fi cam altfel. E scos Covid-ul la înaintare, că doar e ceva ce nu pricepe românul, deci e loc de conspirații. Și dă-i și luptă, cu mască și fără mască. De ce să credem un medic care a făcut școală zece ani, când putem crede un circar? O, sancta simplicitas!

3 Thoughts to “O, sancta simplicitas!”

  1. Silviu

    Da, din pacate, Daniel ai dreptate. Politicienii escroci, ticalosii profita de ignoranta bietilor oameni si-i exploteaza fara scrupule pentru a-si duce la capat lacomia si nesimtirea. „O, sancta simplicitas!”, „O sfanta ignoranta/prostie!”

  2. dan

    Articol copiat 95 la suta.A se vedea articolul ,,O santa simplicitas,,de Radu Paraschivescu.

  3. Maria

    De fapt traducerea coresta este „oh sfanta simplitate” detaliile conteaza, in acest caz schimba total intelesul propozitie.

Leave a Comment