O lecţie despre dăruire

O întâmplare aparent banală ne-a întors oraşul pe dos. Sacţionarea disciplinară a unui preot de către Episcopia Sălajului a deschis un subiect ţinut de mult timp în spatele unor uşi ferecate, despre care oamenii îndrăzneau să vorbească doar şoptit şi doar pe la colţuri.
Nu ştiu în ce măsură a fost oportună ori necesară pentru judeţul nostru înfiinţarea unei episcopii. Şi nici nu cred că părerea mea vizavi de această decizie contează. Cred, însă, cu tărie, că reacţia mulţimii după întâmplarea de la “Sfântul Ştefan” ar trebui să constituie un subiect de meditaţie pentru marile feţe bisericeşti de pe meleagurile noastre. Oamenii au arătat că vremurile în care masele erau oarbe şi uşor de manipulat au apus demult. Că ştiu să-şi plece capetele în faţa divinităţii, dar că nu stau deoparte în momentul în care simt că se comite o nedreptate.
De cealaltă parte, eparhia şi-a dovedit incapacitatea de a gestiona o situaţie de criză. Obişnuiţi să-şi deruleze activitatea fără a da socoteală celor mulţi, şefii bisericii şi-au amânat intervenţia până în momentul în care şi-au dat seama că lucrurile ies de sub control. Speriaţi, poate, de amploarea pe care o poate lua fenomenul, oficialii eparhiei au decis să iasă în faţă cu declaraţii publice. Din păcate, primele reacţii nu au fost deloc inspirate, astfel că în loc să lămurească şi să liniştească, doar au aţâţat mulţimea. De la rugăminţi disperate, credincioşii au trecut la ameninţări şi au început să ceară capul episcopului.
Toate acestea pentru un preot. Nu orice preot, însă, ci unul care s-a implicat, s-a dăruit, a fost lângă şi printre enoriaşi. A făcut ceea ce, în mod normal, trebuie să facă orice faţă bisericească. În schimb, mai marele episcopiei a decis să-şi trimită purtătorul de cuvânt pentru a calma spiritele, mişcare ce cu siguranţă nu i-a făcut bine imaginii.
Umilit, pedepsit, rănit, terfelit şi îndurerat, preotul Coste a ieşit învingător din tot acest scandal. Mi-ar plăcea să cred că lacrimile sale din conferinţa de presă au fost o reacţie la bucuria oamenilor, la dragostea cu care aceştia îl înconjoară. Nu-l cunosc pe părinte şi nici nu sunt o persoană bisericoasă, dar toată tevatura creată m-au convins că trebuie să fie un om special. Şi cum oamenii speciali nu cresc pe garduri, de ce să-i batjocorim?

Alte articole

12 Thoughts to “O lecţie despre dăruire”

 1. vocea

  Este fratele parintelui Coste din Iaz care a fost numit protopop in Simleu Silvaniei,recunoscandui-se meritele deosebite in pastorirea enoriasilor din Iaz, numai pentru cateva zile, deoarece mafia preoteasca patronata de popa Bosca din Simleu si probabil acest Petroniu l-au debarcat deoarece nu-si mai puteau face afacerile….!!!???

 2. Anonim

  A creat un prilej de sminteala imens acest Petroniu in biserica ortodoxa din Salaj. Parerea mea este ca oamenii ar trebui sa scrie direct la mitropoplie sau patriarhie abuzurile pe care le-a comis in Salaj. Adresele de mail la aceste institutii sunt publice. Si inca ceva . Ei ne spun sa ne rugam pentru dusmanii nostri, si sa nu-i judecam dar el ce-a facut ? Pe unul la judecat ( pe Coste) iar pe celalalt l-a declarat non-grata ( parintele Bota din Bihor ). Dar nu in scris , i-a trimis doar vorba prin parintele Costea de parca ar fi doua babe de la tara care isi ,, poruncesc” una la alte injuriile. Episcopul ar trebui sa stie ca orice decizie se comunica in scris, sub semnatura, la toate parohiile.

 3. Anonim

  In viata tot ce daruim (bun sau mai putin bun) se intoarce inapoi la fiecare. Parintele Coste a primit putin din ce a daruit dumnealui cartierului Bradet in ultimii ani.

 4. Anonim

  Dragi zalauani, sa tineti minte ca acest preot din Bradet impreuna cu familia lui au suferit dand o lectie marilor fete bisericesti de pe meleagurile noastre. Nu intamplator, doar un um deosebit putea fi ales pentru asa ceva. Sper ca aceste fete bisericesti de pe meleaguri salajene sa-si aminteasca proverbul ” ULCIORUL NU MERGE DE MULTE ORI LA APA „

 5. Anonim

  Aceasta problema aparent banala a fost auzita pana peste mari si tari, a trecut oceanul pana in America si de acolo oameni care nu l-au vazut niciodata pe parintele Coste au fost impresionati de ce sunt in stare mai marii bisericii si totodata de omul deosebit care este acest parinte Coste.

  Doar un om cu totul special putea sa se bucure de o asemenea dragoste si sustinere din partea eoriasilor.

 6. Anonim

  NU ESTE VREDNIC SA FIE EPISCOP. mai degraba are calitati de ZAPCIU

 7. ion

  petroniu,un vopsit pe ambele capuri(a nu se citi capete); e vopsit in zona genitala…un marlan de cea mai joasa speta; un fricos,las-lacom care nu a venit sa stea fata-n fata cu noi; tremura de frica in spatele jandarmilor…ce episcop are nevoie de protectia mascatilor din trupele speciale? unul iubit de popor? rusine mizerabilule,du-te-n salonta…

 8. episcopu' sulii

  Petru Florea mars la tine in Mures si lasa pe salajeni in pace parsivule

 9. EMILIA

  Nu este lipsit de importanta sa stim daca PALATUL din ZALAU este proprietate a episcopiei sau are alt proprietar si daca la plecarea D-lui PETRU FLOREA din ZALAU va fi nevoie sa fie evacuat de catre jandarmi asa cum a facut dinsul cu alti preoti.Va rog sa nu mai folositi cuvinte urite in comunicare.

 10. Zălăuan

  Ce lume cu curul în sus !
  Se închid fabrici şi se deschid biserici.
  Popii se bat între ei pe ciolan.
  Enoriaşii fac răzmeriţă.
  Pentru asta v-a trebuit revoluţie ?!!

 11. zoya

  Parintele COSTE a facut, face si… va face mult , MULT BINE chiar daca fete bisericesti precum acest episcop NEIUBIT DE OAMENI , PETRONIU , NU-L AU LA SUFLET !!!!… PALATUIL !!!…cred ca ar putea fi gasita si o alta UTILIZARE !!!…Avem atat de multi BATRANI !!!…Am putea sa-i ajutam pe ACESTIA !!!…Ar fi o FAPTA mult mai apreciata de… DOAMNE-DOAMNE !!!…eu cel putin asa cred… Din pacate nu am facut religie in scoala, stiu doar ca…ACOLO SUS CINEVA , NE IUBESTE PE TOTI LA FEL !!!…Toate FAPTELE NOASTRE , BUNE sau RELE… se VOR INTOARCE IMPOTRIVA NOASTRA !!!…Daca semeni FOC… FOC VEI CULEGE !!!…Acest lucru uita unii dintre cei care au MENIREA DE-a NE INDRUMA , de-a ne AJUTA SA RAZBIM PESTE GREUTATILE VIETII !!!… Doamne ajuta sa VINA MINTEA LA …LOC TUTUROR OAMENILOR, …. cu atat mai mult FETELOR BISERICESTI CARE-SI UITA UNEORI MENIREA , ROSTUL LOR PE ACEST PAMANT !!!… DOAMNE AJUTA-NE SA TRAIM ZILE SI MAI BUNE !!!

 12. adrian

  Felicitari pt. articol.

Leave a Comment