Noua dezordine naţională

Dacă este să vorbim astăzi de politică, ar fi cel puţin două subiecte importante la care ne-am putea raporta, şi care bântuie nestingherite prin această zonă. Primul are în vedere dreapta politică românească, mai precis ideea de unificare a acesteia, opinie care mi se pare cât se poate de normală dacă vedem cât de dispersată şi prăbuşită a ajuns, lovită constat de orgoliile personale ale celor câtorva lideri lideri care visează că vor pune mâna pe sceptrul de preşedinte. Apoi, în stânga eşichierului politic, acolo unde tronează unicul partid PSD, există o reală criză de identitate, tocmai pentru că majoritatea privirilor se îndreaptă spre Victor Ponta, care a adunat deja, de-a lungul mandatului de premier, mai multe bile negre decât ar fi estimat până şi cel mai înverşunat pesedist.
Cred că cei de la PSD trăiesc cu spaima reeditării evenimentelor din 2004, atunci când social-democraţii au pierdut la prezidenţiale cam tot ce se putea pierde. Unii dintre actorii principali din acel an, ca de exemplu Adrian Năstase, şi-au pierdut de atunci până şi libertatea, iar acest lucru ar putea să le dea frisoane pe şira spinării multor altor lideri pesedişti. În tot acest timp, dreapta visează cu ochii deschişi la momentele din 2004, însă nici electoratul nu mai este acelaşi, la fel cum politica românească nu-l mai are pe Traian Băsescu pe post de „locomotivă”. Aşadar, ambele tabere se scaldă în cu totul alte ape decât ceea ce le oferă realitatea. Până aici, nimic nou.
Proaspătul preşedinte al PNL, Klaus Iohannis, dă semne că după ce a câştigat (i s-a oferit) partidul, are toate motivele să pretindă şi postul de candidat al PNL pentru prezidentiale, aşa că astăzi se bate în sondaje cu Crin Antonescu. Mai mult, declaraţia pe care a făcut-o, şi anume că viitorul partid se va numi tot PNL, scoate la iveală graba cu care liberalii vor să ajungă la compromisul fuziunii cu pedeliştii, fapt care ar putea transforma întregul proces de unificare a partidelor într-un are fâs, încă înainte de campania electorală pentru preşedinţia României. Iar acest lucru i-ar fi fatal oricărui candidat din partea dreptei.
Pe partea stângă, marele fost om de „dreapta”, Călin Popescu Tăriceanu face tot ce-i stă în putinţă să rupă cât se poate din rândurile liberalilor. Şi pare să aibă şanse mari de reuşită, atâta timp cât Klaus Iohannis şi Crin Antonescu îşi dau deja la geoale pentru a intra în cursa pentru prezidenţiale.
Aşa că, în final, rămâne totuşi o mare întrebare: va reuşi să câştige Victor Ponta din primul tur alegerile pentru preşedinţia României? Dacă nu, să vezi tu dezordine…

Leave a Comment