Naivitate sau prostie?

Recent, poliţiştii au anunţat că fenomenul înşelăciunilor prin telefon a luat amploare în ultima perioadă. Hoţii, mai comozi din fire, care şi-au ales ca unealtă de lucru telefonul, au găsit o nouă metodă – o înşelăciune care îi face pe părinţi sau pe soţi să scoată rapid bani din conturi pentru a-şi ajuta membrii familiei. Şmecheria este una relativ simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea escrocilor şi nici scenariile nu diferă foarte mult de la caz la caz. De regulă, un membru al familiei provoacă un accident grav de circulaţie, soldat cu morţi sau răniţi, acesta este arestat, iar pentru eliberarea trebuie să plătească diferite sume de bani sau pentru a nu se întocmi dosar penal trebuie să plătească victimelor accidentului o anumită sumă de bani.
Escrocii mizează pe ignoranţa unora spunându-le că nu au nicio cale la îndemână pentru a lua legătura cu membrul familiei, susţinând că are telefonul confiscat de poliţişti. O parte dintre naivi se dezmeticesc abia după ce „au muşcat-o” şi doar puţini dintre ei se încumetă să depună plângere la poliţie. Probabil din cauza ruşinii sau poate a lipsei de încredere că făptaşii vor fi prinşi. Poate şocul primirii unei asemenea veşti îi face pe unii să nu mai gândească limpede, însă cât naiv poţi fi dacă înainte să „achiţi” ceva nu dai un telefon.
Anii trecuţi escrocii foloseau altă metodă, cea a mesajelor telefonice prin care erai înştiinţat că este fericitul câştigător al unui premiu destul de consistent şi pentru a-l primi trebuia să achiţi o anumită sumă sau să cumperi cartele telefonice de o anumită valoare. Unii dintre „fericiţi” nu s-au întrebat dacă au participat măcar la concursul respectiv, ci au urmat instrucţiunile întocmai. Sărăcie, naivitate sau ignoranţă? Pe ce se bazează băieţii cu telefonul ori inventivitatea românului nu se dezminte, fie ea şi în asemenea cazuri?

Flavia Pintea

Alte articole

One Thought to “Naivitate sau prostie?”

 1. Antonn in Pana mea!

  Ce bine ati pus-o!
  Nu reclama pagubitii deoarece…..O parte dintre naivi se dezmeticesc abia după ce “au muşcat-o” şi doar puţini dintre ei se încumetă să depună plângere la poliţie. Probabil din cauza ruşinii sau poate a lipsei de încredere că făptaşii vor fi prinşi……….
  Da Flavia a lui Pyntye!
  Lipsa de incredere ca faptasii vor fi prinsi!
  Pe aia prinsi faptasi,i-ati prins voi jurnalisticii intransigenti ca tine si comentatorii de nici 2 bani care va tin isonul si va dau impresia ca insemnati ceva!
  Pe aia neprinsi infractori,nu i-a prins politia ca e slaba si neperformanta si plina de prostalai si de putori.Nu?
  Bine mai luptatorii lu’ peste afumat ca voi i-ati prins si pe criminalul ala de o transara la sudisti pe biata femeie autostopista si pe criminalul japonezei si pe autorii cator si cator nelegiuiri!
  Meritul este al vostru ca mai este cata siguranta este in tara asta nacajita!
  Noroc ca scriu prost politistii si din cauza lor se inchid trusturile de presa si dau faliment pe capete,de n-a mai ramas din ele interesant decat rubrica Decese si Comemorari si rubrica Horoscop!
  Al naibii politai!

Leave a Comment