Jó reggelt, Klaus baci

Daniel Mureşan

Viktor Orbán persistă în războaiele sale globale, încercând să ascundă problemele economice de acasă. O retorică ce prinde doar la cei neinstruiți sau parțial instruiți, dar prinde! Odinioară liberal, liderul maghiar a ajuns în jalnica postură de lider al extremei dreapta din Europa. El nu vrea ca Ungaria să aibă o populație mixtă, uitând că poporul său a venit de undeva din stepele Asiei. Nu o spun peiorativ, o spun ca o realitate istorică ce nu trebuie să conteze în contextul actual al Uniunii Europene.
Tot discursul de la Tușnad a venit ca o contrapondere a problemelor din societatea maghiară. Salariul mediu e mai mic ca cel din România, PIB-ul ungurilor s-a prăbușit, iar forintul a ajuns la un minimum istoric. Discursul său a fost un fel de strigăt al disperării cu nuanțe (poate e puțin spus) vădite de xenofobie, rasism sau antiLGBT. Aici e important contextul. De peste un deceniu, la Tușnad se driblează politica internă maghiară și se pedalează pe viziunea globală a liderului de la Budapesta. Un fel de Ceaușescu, care credea că putea face jocurile în orientul Mijlociu. Jenant!
La el acasă, Orban este într-o poziție confortabilă, la adăpostul unor alegeri recent încheiate. Alegeri cu iz de dictatură și mass-media controlată. Adică un demn urmaș al lui Putin. Prietenul său pe care îl preaslăvește, făcând din el un salvator al lumii. Un salvator care ucide zilnic oameni nevinovați. Totul într-o țară în care inflația este cea mai mare în ultimii 25 de ani. Adică o furtună socială vizibilă pentru orice macroeconomist. Așa-zisa reformă fiscală din Ungaria afectează peste un milion de întreprinzători. De peste zece ani liderul de la Budapesta proliferează de la tribuna de la Tușnad mesaje de o anvergură internațională, criticate de mai toată clasa politică a mapamondului.
UDMR-ul, percepută de opinia publică drept curvă politică, a mai pierdut o șansă să-și spele păcatele. Ne-au spus că discursul lui Orban nu a fost rasist, ci scos din context. Adică noi, europenii și americanii suntem proști și nu pricepem; numai ei știu sensul cuvintelor. Eu zic că e păcat pentru UDMR să moară pe mâna FIDESZ-ului, pentru vreo 40 de milioane de euro, cât primesc într-un an de la Budapesta pentru investiții. Nu înțeleg de ce partidul lui Hunor riscă participarea la guvernare pentru atitudinea aceasta non-europeană.
Politicienii români s-au trezit și ei după vreo săptămână să nu fie de acord cu declarațiile lui Orban. Jó reggelt, Klaus baci. Sau ați așteptat semnalul de la Washington?
Orban baci, eu cred că ești bine venit în România, căci trebuie să ne avem bine cu vecinii. Dar nu-ți mai uita bunele maniere la vama Borș.

3 Thoughts to “Jó reggelt, Klaus baci”

  1. […] Daniel Mureşan Viktor Orbán persistă în războaiele sale globale, încercând să ascundă problemele economice de acasă. O retorică ce prinde doar la cei neinstruiți sau parțial instruiți, dar prinde! Odinioară liberal, liderul maghiar a ajuns în jalnica postură de lider al extremei dreapta din Europa. El nu vrea ca Ungaria să aibă o populație mixtă, uitând că poporul său a venit de undeva din stepele Asiei. Nu o spun peiorativ, o spun ca o realitate istorică ce nu trebuie să conteze în contextul actual al Uniunii Europene. Tot discursul de… Citeste mai mult […]

  2. […] Daniel Mureşan Viktor Orbán persistă în războaiele sale globale, încercând să ascundă problemele economice de acasă. O retorică ce prinde doar la cei neinstruiți sau parțial instruiți, dar prinde! Odinioară liberal, liderul maghiar a ajuns în jalnica postură de lider al extremei dreapta din Europa. El nu vrea ca Ungaria să aibă o populație mixtă, uitând că poporul său a venit de undeva din stepele Asiei. Nu o spun peiorativ, o spun ca o realitate istorică ce nu trebuie să conteze în contextul actual al Uniunii Europene.  » Mai multe detalii […]

  3. Semicolonia românica

    Acele forțe din afară care au impus intrarea UDMR la guvernare vor da și ordin invers !

Leave a Comment