Încă un „Sprijin pentru România”…

Daniel Săuca

Se arată un nou program guvernamental, „Sprijin pentru România”: amânarea pentru nouă luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă; acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public; acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei. Măsurile s-ar putea să fie aplicate de la 1 iulie. Onor guvernanții vor lua măsuri și pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel: diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10 la sută, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială; suspendarea angajărilor la stat; creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei; accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR (hotnews.ro). Nu contest, unele din măsurile anunțate sunt așteptate cam de mult, cum ar fi „sfertul” la așa-zisa lege a salarizării unitare. Pe de altă parte, suspendarea angajărilor la stat nu e în regulă, fără o reformă reală a sistemului. Suspendarea asta, într-un fel, chiar blochează reforma (dacă nu cumva, ca de obicei, vor exista excepții). Și apoi, sunt destule sectoare deficitare, în timp ce altele sunt excedentare. Evident, măsurile sunt politice, electorale. Trebuie să arate grija părintească pe care ne-o arată statul față de scumpirile în lanț, inflație, „crizele multiple”. Ca întotdeauna, măsurile de acest gen vor lăți datoria publică. Urmașii urmașilor noștri vor plăti pentru împrumuturile (tot mai scumpe) de azi și de mâine. Firește, „trebuia făcut ceva” și pentru pensionarii cu pensii mici (majoritatea), dar, în același timp, nu ai cum să nu constați că exagerările și disfuncționalitățile sistemului de pensii persistă. Altfel, nu mă mai mir: măsurile luate „otova” vor avea consecințe în același fel. La final, o dorință: abia aștept și măsuri reale pentru scăderea analfabetismului funcțional și mai puțin funcțional, pentru educație, cultură etc. Războaiele, crizele vin și trec, educația și cultura ar merita să rămână.

2 Thoughts to “Încă un „Sprijin pentru România”…”

  1. […] Daniel Săuca Se arată un nou program guvernamental, „Sprijin pentru România”: amânarea pentru nouă luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă; acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public; acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei. Măsurile s-ar putea să fie aplicate de la 1 iulie. Onor guvernanții vor lua măsuri și pentru consolidarea… Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    Adica bugetarii care au 10.000 lei vor lua un sfert, adica 2.500 lei, pe cand pensionarii iau 700 lei, cei cu pensii sub 2.000 lei. Asta da corectitudine!

Leave a Comment