Haos sărbătoresc

Daniel Săuca
Și a fost încă o minunată Zi Națională. A trecut repede, online. Ne întoarcem la oile noastre pandemice, offline. Și alea albe, și alea negre.
Ludovic Orban, prim-ministru: „ Dacă va fi necesar, vom optimiza structurile instituţiilor publice, mai scăpăm de unii care nu-şi fac treaba / E posibil să fie redus numărul de angajaţi în sectorul public” (news.ro). Sunt curios cine și cum va decide cine nu își face treaba. Și jos, și sus. În „structurile de forță”? În Armată? În Sănătate? În Învățământ? În primării? Victime sigure rămân instituțiile publice „neesențiale” (de pildă, cele din cultură).
Unde sunt sloganurile de altădată? Apropo, nu am citit, văzut, auzit mai nimic electoral despre cultură. Aproape totul despre sănătate, educație, muncă, dezvoltare, un trai mai bun, fără hoție și (cu) credință. Vă recomand, în ton cu cele de mai sus, un articol bun, „Cultură sau divertisment? Pe cine sprijină Guvernul prin schema de ajutor de stat?” (romania.europalibera.org).
Duminică, ce să vezi, încă o tură de alegeri parlamentare. Unii știu deja câștigătorii. Și viitorul Guvern. Ori viitoarea coaliție guvernamentală. Surprize? Ori va câștiga PNL, ori va obține victoria PSD. USR-Plus poate intra în hora guvernării, la fel ca UDMR, PMP sau Pro România (dacă și cum vor intra în parlament). Vom vedea ce se va întâmpla în funcție și de președintele K. Iohannis, ale cărui opțiuni au fost anunțate public. Se va crea un nou USL? Oricum, victoria în alegeri va fi clamată și de unii, și de alții. Oricum, se vor înțelege. Apropo, în acest sens, fain titlu: „Ipocrizie în pandemie: cum a mimat Guvernul că taie din banii partidelor. Principalele forţe politice, beneficiare ale unor sume record” (adevarul.ro).
Scapă Zalăul în această săptămână de carantină? Puțin probabil. Hai, măcar pentru sărbătorirea (de unii a ) victoriei în alegeri. Sau a înfrângerii… Chiar așa, mai interesează pe cineva la modul serios alegerile de duminică în afară de candidați și militanții partidelor?
Un titlu trist, ca multe altele din această perioadă: „Turismul global, dat înapoi cu 20 de ani de pandemie. România a pierdut 80 la sută din turiștii străini” (libertatea.ro). Oare Sălajul își va reveni din această perspectivă? Nu că ar fi contat…

Alte articole

Leave a Comment