Gânduri, idei, (posibile) soluții

Daniel Săuca

■ Ce s-ar întâmpla dacă, dintr-o dată, întreaga omenire ar fi „deconectată” de la ceea ce numim astăzi „comunicare”? Așa, brusc, să nu mai avem „acces” la telefonie mobilă și fixă, televiziune, radio, internet, rețele de socializare, scrisori, ziare, afișaj și panotaj, cinema, teatre, săli diverse de spectacole. Și nici la mijloace de transport „moderne”: avioane, automobile, trenuri, tot ce înseamnă „mijloace de transport în comun”și nu numai. Un asemenea scenariu pare incredibil astăzi, probabil și pentru cei mai „nebuni” futurologi. Posibil exercțiu de meditație: Zalăul fără toate cele menționate mai sus. Ce-i drept, multe nu le are oricum: teatru, filarmonică, cinematograf, aeroport, piste pentru biciclete.
■ Cine a avut cât de cât curiozitatea să urmărească „întrecerea” pentru desemnarea Capitalei Europene a Culturii 2021 (vezi și capitalaculturala2021.ro și recentul dosar „Dilema veche”) și-a putut da seama cu ușurință că nu numai orașele candidate din România au nevoie de proiecte serioase, coerente, pentru dezvoltare. Câteva din „hibele” dosarelor respinse, conform dosarului menționat. Arad: „Juriul a considerat (…) că oferta culturală nu este suficient de atractivă pentru a avea un puternic impact european”. Sfântu Gheorghe: „Problema majoră a programului e că pare a se adresa doar unei singure comunități”. Târgu Mureș: „Programul propus e scris în pripă, (lipsindu-i) o dimensiune europeană”. Ar fi fost capabil Zalăul de o asemenea candidatură? Aproape sigur, nu. În afară de vaga (cel puțin deocamdată) idee a „zonei metropolitane”, nu țin minte ca în municipiul nostru să se fi discutat public despre un proiect de dezvoltare în care să fie implicate toate „forțele” județului (politice, administrative, societate civilă etc.). Atacuri probabil vor fi și pe această temă în campania electorală ce stă să se dezlănțuie (sperăm nu mizerabil). Nu ne interesează, mai ales că nu dorim, în niciun fel, să ne implicăm politic prin scrisul nostru. Una din „hibe” rămâne: campaniile electorale vin și trec, Zalăul rămâne pe loc!
■ Suntem curioși, dacă tot veni vorba de campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie: vor avea loc în Sălaj dezbateri măcar între candidații pentru „fotoliile” de primari? În campania trecută nu prea au fost. Și nici acum nu se arată. Ca și candidații. Cine știe, poate e doar o tactică de „învăluire”.

Alte articole

Leave a Comment